Najefikasniji prirodni lek za opekotine od sunca: Umirite kožu uz 2 sastojka koja već imate kod kuće

Dermatolozi sugerišu da vam aloe vera i kokosovo ulje mogu pomoći u ublažavanju opekotina i smanjenju ožiljaka uzrokovanih od previše izlaganja sunčevim zracima.

Međutim, dermatološkinja Geta Jadav, osnivačica FACET Dermatologije, kaže da postoji sposobnost primene kokosovog ulja u pravo vreme. Prebrzo nakon opekotina mogli biste pogoršati svoju bolnu, natečenu, sprženu kožu zadržavanjem toplote. Stoga preporučuje prvo upotreba aloe vere, a potom kokosovog ulja.

„Masni emolijensi, uključujući kokosovo ulje, mogu začepiti pore, što zauzvrat zadržava toplinu, čineći kožu neugodnom“, dodao je.

Dakle, kako možete imati koristi od protuupalnih i antimikrobnih karakteristika kokosovog ulja, a da ne nanesete veću štetu?

Treba da posegnete za kokosovim uljem tek kada vam opekotine od sunca potpuno zacele i kada se koža ljušti, kao što biste radili sa uobičajenom hidratantnom kremom.

„Ako vam je koža primetno vruća na dodir, previše je vruća da biste naneli kokosovo ulje“, navodi.

Što znači, ako imate bilo kakvih zabrinutosti zbog svoje opečene kože, odložite nanošenje kokosovog ulja i držite se rashladne aloe vere ili krema za sunčanje.

„Aloe vera omogućava koži da diše i najbolje je koristiti u početku kod opekotina od sunca, kokosovo ulje je bolje koristiti u kasnijoj fazi oporavka od opekotina, kada se koža ljušti“, dodaje.

Uvek je najbolje da izbegavate opekotine od sunca, što može dovesti do povećanog rizika od pojave mjehura na koži, toplotnog udara i raka kože melanoma.

Zaštitite se tako što ćete ostati u hladu što je više moguće, pokrivati ​​se širokom odećom, izbegavati sunce između 11:00 i 15:00 i koristiti kremu za sunčanje od najmanje SPF 30, sa UVA ocenom od najmanje četiri zvezdice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.