U trendu

Najnezdraviji način pripreme jaja: Veliki broj ljudi pravi istu grešku

Jaja su možda najbolji izbor za dobar doručak, ali je jako važno da obratite pažnju na koji način ih pripremate.

Belanca su neverovatan vegetarijanski izvor belančevina, a žumanca su puna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler. Ali, kako bismo dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji “pogrešan” način pripreme jaja, neki metodi nisu toliko zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

“Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodeti jaja. Jaja su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima”,  kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

“Dijetalne smernice za Amerikance 2020-2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 odsto ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti”, dodaje dijetetičarka Tara Tomaino. Tomaino dodaje da ne morate da izbegavate samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i kuvanje jaja u tepsiji ili kišu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira.

Korišćenje tih sastojaka može da umanji visoki nutritivni profil jaja. Od ovakvog prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

“Kuvanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu da podstaknu upalu u telu. Zato treba koristiti ulja koja oksidiraju tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se to sprečilo”, kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta.

Kako je najbolje pripremiti jaja?

“Pripremanje jaja sa minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se kuvaju na tvrdo ili poširanje, način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom”, kaže Tomaino. Osim kako ih kuvate, bitno je i sa čim jedete jaja.

“Poslužite jaja sa izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka”, savetuje Tomaino.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar