U trendu

Najnovija studija tvrdi – muškarci imaju više koristi u braku od žena

„Nijedna žena nije potpuna ako ne postane majka“, „Morate pronaći partnera, inače nećete biti srećni u svom životu“… Ove fraze su čuli ne samo predstavnici starijih generacija, već i mlađi ljudi, za koje se pretpostavlja da su uklonili stereotipe iz prošlosti. Rezultat je da je čak i žena koja bi inače bila zadovoljna svojim „single“ statusom ispunjena anksioznošću i krivicom.

Ali, postoji li starosna granica prema kojoj bismo „trebali“ biti u braku i imati decu? I, uopšte, da li su brak i deca jedini put do sreće?

Dr. Vendi L. Patrik, u novom članku na popularnom sajtu za psihologiju Psichology Today, odgovara da očigledno ima mnogo srećnih udatih žena (i mnogo srećnih oženjenih muškaraca). Ali skloni smo da zanemarimo činjenicu da postoji mnogo srećnih neoženjenih ljudi, bez obzira na pol. Da budemo precizni, Pol Dolan, stručnjak za bihevioralne nauke, veruje da su slobodne žene bez dece srećnije od bilo koga drugog, prenose mediji57.

Dolan dodaje da brak više koristi muškarcima nego ženama, mentalnom i fizičkom zdravlju. Oženjeni muškarci usvajaju manje rizičan, zdraviji način života i postaju efikasniji na poslu. Udate žene, s druge strane, barem one srednjih godina, izložene su većem riziku od mentalnih i fizičkih poremećaja nego njihove neudate vršnjakinje.

– Imamo dokaze da su žene preopterećene jer su posvećene kućnim poslovima i provode više vremena u kući od muškaraca, a takođe su posvećene poslu i izložene emocionalnom teretu –  kaže Emili Grandi, profesorka na Univerzitetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.