Najplaćeniji jutjuber je 9-godišnji dečak: U 2020. zaradio 30 miliona dolara (video)

Jedan devetogodišnjak zaradio je tokom proteklih godinu dana bezmalo 30 miliona dolara samo od klipova na „Jutjubu“. Tolika primanja, ali i titulu najplaćenijeg jutjubera treću godinu zaredom, Rajan Kadži obezbedio je „otpakujući“ i ocenjujući igračke i razne igre.

Rajan Kadži iz Teksasa zaradio je u godini za nama 29,5 miliona objavljujući video-snimke na kanalu Rajanov svet (Ryan’s World) na Jutjubu, piše britanski Gardijan.

Osim toga, ovaj devetogodišnjak zaradio je dodatnih 200 miliona od linije igračaka koje nose njegovo ime i brendirane odevne kolekcije.

Takođe, sa kanalom Nikelodion potpisao je ugovor o TV seriji, za koji se pretpostavlja da vredi više miliona dolara.

Devetogodišnjeg Rajana zovu detetom influenserom. Video-klipove počeo je da snima 2015. godine nakon što je video nekoliko snimaka sa kanala na Jutjubu i pitao mamu: „Kako ja nisam na Jutjubu kad sva ostala deca jesu?“.

Rajanova porodica, koja je pravo prezime Guan promenila u njegovo jutjubersko prezime Kadži, trenutno vodi devet kanala na Jutjubu.

Kanal Rajanov svet je najpopularniji sa 41,7 miliona pretplatnika i 12,2 milijarde pregleda. Samo klip Huge Eggs Surprise Toys Challenge ima više od dve milijarde pregleda, što ga svrstava među 60 najgledanijih video-snimaka na Jutjubu, prenosi RTS.

Kamuflirano oglašavanje usmereno na mališane

Uprkos ogromnom uspehu, Rajan i njegova porodica suočavaju se sa istragom američkih federalnih službi zbog optužbi da sponzori nisu pravilno označeni.

„Skoro devet odsto klipova u kojima Rajan ocenjuje igračke sadrži barem jedan proizvod namenjen predškolcima za koji je plaćeno da bude preporučen. Deca predškolskog uzrasta ne razlikuju reklamu od prikaza igračke“, navode iz organizacije za zaštitu potrošača „Truth In Advertising“.

Stručnjaci upozoravaju na opasnost po decu koju influenseri sličnog uzrasta ciljaju kao kupce, a da to roditelji najčešće ne mogu ni da primete, a kamoli da odobre tako nešto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.