U trendu

‘Najprljaviji’ čovek na svetu umro nakon kupanja: Koliko je kupanje zdravo?

Prošle sedmice svet je obišla vest o smrti čoveka koji se nije kupao gotovo čitav svoj život. Naime, Iranac Amu Hadži (94) živeo je u kolibi prekriven čađi i nije se okupao gotovo 60 godina. Verovao je da bi se zbog čistoće razbolio, ali na kraju je popustio pod pritiskom meštana i odlučio se okupati prvi put u više pola veka. Hadži je nedugo nakon toga preminuo, a moguće je da je njegov organizam koji je navikao na određene uslove života doživio šok nakon kupanja.

Ipak, tuširanje je verovatno svima nama najnormalnija stvar na svetu i deo svakodnevne rutine – poput jutarnje kafe ili pranja zuba.

Kako prenosi 24sata.hr, neki stručnjaci ističu da naša koža ima sopstvenu prirodnu zaštitu u obliku sebuma, koji čuva njen zdravi sjaj i pH vrednost. Zbog toga tvrde kako je tuširanje najbolje svesti na minimum, kako ne bismo svoje telo prečestim kupanjem izložili opasnostima.

“Kada je reč o benefitima za zdravlje, dokazano je da svakodnevno tuširanje ne pomaže mnogo. Štaviše, podaci govore da bi tuširanje jednom ili više puta dnevno čak moglo imati neželjene posljedice”, bjasnio je profesor Robert Šmerling za Hella Health.

Sličnog mišljenja je i mikrobiolog Džejson Tetro koji kaže da, osim redovnog pranja intimnih delova, tuširanje zapravo i nije potrebno – osim ako vam ne smeta smrad. Dodaje da ljudski imunološki sistem treba određena količina izloženosti mikroorganizmima i bakterijama kako bi se mogla stvoriti antitela koja nas štite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar