U trendu

Najtraženiji trik kako da uštedite novac i spasite Zemlju tokom praznika: Postanite uzor porodice!

Ukoliko vam je poznata slika bogatih trpeza porodica na prazničnim stolovima, verovatno ste i svesni problema koji dolazi s njima – bacanjem hrane čime ujedno bacate i novac, prenosi Jelena Kozbašić sa portala klima101.rs, a donosi danas.rs. A potrebno je samo malo kako bi učinili dobro za svoju planetu – Zemlju!

Sa dolaskom Prvog maja i Uskrsa, na red dolaze obilni obroci i tradicionalni specijaliteti. Međutim, uz ove slavljeničke trpeze često ide i višak hrane koji se na kraju baca.  Najefikasniji način da smanjimo bacanje hrane jeste da se sami potrudimo da budemo pažljiviji s namirnicama.

Ali kako da izbegnemo bacanje hrane tokom praznika? Smanjenje količine bacanja hrane je ključno za smanjenje našeg karbonskog otiska i štednju novca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, domaćinstva u Srbiji svake godine bace preko 780 hiljada tona hrane. To znači da svaki stanovnik Srbije godišnje baci oko 108 kilograma hrane, što je više od dva kilograma nedeljno!

Da li znate razliku između oznaka „upotrebljivo do“ i „najbolje upotrebiti do“? Ove oznake nisu iste i važno je znati razliku. Dok se „upotrebljivo do“ odnosi na lako kvarljive namirnice kao što su sveža riba i mlečni proizvodi, „najbolje upotrebiti do“ važi za stabilnije proizvode. Ova druga oznaka zapravo označava minimalni period tokom kojeg proizvođač garantuje maksimalni kvalitet i bezbednost namirnica.

Kako onda iskoristiti namirnice koje su pred istekom ili su već prošle oznaku „najbolje upotrebiti do“? Profesorka Tanja Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu ističe da su ove namirnice često i dalje upotrebljive. Pre konzumacije, dobro ih pregledajte i probajte. Ako nema promena u izgledu, boji, mirisu i ukusu, bezbedno ih možete koristiti.

Osim toga, postoji mnogo načina kako da iskoristite hranu koja bi inače završila u smeću. Na primer, od ostataka krompira možete napraviti ukusne čips grickalice, a od kora jaja možete praviti mozaik ili koristiti kao saksije za sadnice ili sitne biljke. Ljuske voća i povrća možete iskoristiti za pravljenje bujona ili ih kompostirati kako biste obogatili zemljište.

Takođe, ne zaboravite na zamrzavanje hrane! To je odličan način da produžite rok trajanja namirnicama kao što su hleb, voće, povrće, sir, jogurt i jaja. Ovako zamrznute namirnice možete kasnije koristiti u raznim jelima ili kao dodatak supama, varivima i sosovima.

Bacanje hrane luksuz koji sebi ne možemo uvek da priuštimo. Svi mi možemo da doprinesemo smanjenju bacanja hrane, čime čuvamo i planetu Zemlju a i svoj novac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.