U trendu

Nakon 12 godina tražila je od Elona Muska povišicu – i gadno zažalila

Ešli Vans, autorka knjige „Elon Musk: Tesla, SpaceX i potraga za fantastičnom budućnošću“, u njoj je opisala kako se taj genijalni milijarder razišao sa svojom bliskom saradnicom 2014. godine.

Meri Bet Braun bila je njegova asistentkinja 12 godina kada se usudila da ga zamoli da joj značajnije poveća plaću. Musk joj je umesto veće plate dao dve nedelje slobodno, tokom kojih je odlučio da proveri koliko mu je važna. Ukratko, preuzeo je sve njene dužnosti na sebe i radio ih dve nedelje. Kada se Braun vratila na posao, zahvalio joj je na saradnji i rekao joj da mu više nije potrebna.

Kako je rekao Vans, ponudio joj je drugu poziciju u kompaniji, pod uslovom da se više nikad ne vrati u njegov ured. Ovaj primer je ekstreman, ali pokazuje koliko su pojedinci bitni kompaniji za koju rade.

Business Insider razgovarao je sa Lin Tejlor, stručnjakom za radno pravo i autorkom knjige: „Zauzdajte strašnog tiranina: Kako upravljati ponašanjem detinjastog šefa i napredovati u svom poslu“ i sa njihovim čitaocima podelio nekoliko strategija procene svoje vrednosti na radnom mestu, pre nego što to neko drugi napravi umesto vas. Kao prvo, želite da napravite reviziju svojih odgovornosti pa svakog dana razmislite 15 minuta o onome što radite.

„Da li bi to mogao da napravi neko drugi, a da je vaš šef zadovoljan? Ako je odgovor da, moraćete da poradite na sebi. Želite da postignete da vas šef treba, a ne samo ima u firmi“, poručuje.

Razmislite o tome šta čini vašeg šefa uspešnim i razmotrite kako to možete da primenite na sebe. Šta vi možete da napravite da vaš šef izgleda bolje pred svojim šefovima? Jedna od opcija jeste da ga pitate pridonosite li dovoljno kompaniji i možete li da napravite još nešto. Dođite spremni sa konkretnim idejama kako možete da pomognete kompaniji. Kako kaže Tejlor, važno je da ste integralni deo uspeha kompanije.

„Niko nije nezamenjiv. Pitanje je do koje mere vas je teško zameniti“, zaključuje Tejlor.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike