Napravite raj od svoje bašte

Stiglo je već uveliko proleće, i valjalo bi ga iskoristiti na najlepši mogući način. Ukoliko većinu vremena provodite u svojoj bašti – maloj oazi mira, vreme je da tu baštu ulepšate mirisima i šarenim bojama. Ako do sada niste zasadili neko cveće, sada je prava prilika. Nemojte brinuti, sadnja cveća je veoma jednostavna, a može da vam pruži mnogo.

Sadnja cveća isključivo zavisi od vremenskih uslova i vrste biljke. Pre sadnje dobro proučite kako cveće cveta, kada cveta, da li mu odgovara hlad ili sunce, kako podnosi sušu… i na osnovu toga izradite plan.

Predlažemo vam neka vrsta cveća koje se sade na proleće, i bez kojih se bašta ne može zamisliti.

Ruže

Ruže je najbolje na proleće i s jeseni, a najvažnije je dobro pripremiti zemlju. U oba slučaja najvažnije je dobro pripremiti zemlju. Bitno je da zemlju dobro isitnite i u rupu ubacite đubrivo, naročito stajsko. Zatim trebate staviti sloj zemlje pa tek onda sadnicu. Poželjno je da dodate i treseta, a ukoliko imate i komposta njega možete staviti direktno uz biljku.

Posle svega toga ružu treba dobro zaliti. Birajući mesto za ruže obratite pažnju da ih ne postavite negde gde nećete moći da uradite odvodnjavanje. Razmak između ruža može biti oko 0,5 metara mada i to zavisi od sorte. Potrebno je da to mesto gde zasadite ruže ima bar 5 sunčanih sati dnevno.

Pre sadnje dobro pogledajte sadnicu i makazama joj odsecite sve oštećene delove korena ili nadzemnog dela. Korenje držite u vodi nekoliko sati pre sadnje. Ružu posadite tako da mesto kalemljenja bude odmah ispod površine zemlje.

Lepi Jova

Lepi jova je cvet pogodan za početnike jer nije zahtevan za uzgoj. Sadrži atraktvne cvetove u beloj, roze, svetlo crvenoj, tamno crvenoj boji i ljubičastoj. Ako ste lepog jovu posejali u januaru, proleće je vreme za uživanje u njegovim cvetovima.

Optimalno vreme za rasađivanje biljčica je onda kada vidite da su formirana prva dva listića. Lepog jovu prihranjujte gnojivom koje ne sadrži fosfor i na taj način ćete podstaći rast biljke. Obavezno je potpuno prosušivanje supstrata izmedju zalivanja.

Od nicanja do prvih cvetova prođe obično 5 do šest nedelja. Malo je osetljiviji na hladnoću, pa ako ovu biljku gajite u saksiji, u vrt je iznesite onda kada su prolećni dani malo topliji.

Foto: Hans/Pixabay.com
Foto: Hans/Pixabay.com

Petunija

Petunija je sezonska biljka cvetnica koja je uz muškatle najrasprostranjenija  biljka, posebno na balkonima kao saksijsko cveće ali i u kućnom vrtu. Levkasti cvetovi ili zvonasti, bez mirisa ili sa blagim mirisom, veliki ili maleni, roze, ljubičasti, beli, šareni, žuti..

Petunije se na otvoren prostor iznose u aprilu, i tada ih možete presaditi u veće saksije. Da bi obilno cvetala, redovno čistite biljku od starih cvetova. Stavite saksije sa petunijama na zapad ili istok. Nikako je stavljajte na sever jer će uvenuti ili izgubiti cvetove.

Petuniji je potrebno redovno i obilno zalivanje. Najbolje ih je zalivati rano ujutru kišnicom. Prihranjujte ih gnojivom sa kalijumom i fosforom na desetak dana.

Verbena

Cveta od ranog proleća pa sve do jeseni a traži toliko malo nege da je naprosto morate voleti. Stabljike rastu u žbunićima, do visine od tridesetak centimetara a cvetići mogu biti ružičasti, ljubičasti, beli, crveni pa čak i u boji kajsije.

Morate odsecati precvetale cvetove, inače prestaje da cveta. Potrebno je da je nađubrite jednom u sezoni. Učinite to u proleće, kad biljka poraste na visinu od desetak centimentara. Redovno zalivajte verbenu samo po sadnji dok se biljka ne primi. Kad počne da raste, ne preterujte sa zalivanjem već joj dodajte vode samo kad je vrlo suva. Verbena dobro podnosi i vrućinu i vetrovita staništa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.