U trendu

Narodna verovanja: Rasparene čarape su protiv uroka, a dugmad vam može doneti posebnu sreću

Predstavljamo vam neka od najčešćih narodnih verovanja o odeći.

Nošenje odeće naopačke

Ako neku svoju odeću obučete naopačke, makar i slučajno, nešto bi trebalo da vas obraduje tog dana. Kada vam neko kaže da ste pogrešno obukli neki komad odeće, samo se nasmejte i nikada ne menjajte svoju odeću da bi bila kako treba, jer će vas sreća pratiti tokom dana ako ostavite stvari kakve jesu.

Dugmad

Ako imate neparan broj dugmadi na odeći, to bi trebalo da vam donese posebnu sreću. Ono što u narodu važi i za duge jeste da ako nađete dugme, samo ga stavite u džep jer će vam doneti više sreće. Takođe je zanimljivo verovati da ako nekome poklonite dugme, ono se smatra simbolom prijateljstva.

Odeća sa resicama

Krugovi na odeći, prema verovanju, privlače novac jer svojim oblikom podsećaju na novčiće. I zato, brzo idite do ormana da izvadite komad odeće, novac će uskoro biti na računu.

Nosite plavu odeću

U nekim delovima sveta plava se smatra magnetom za uspeh. Pošto je nebo plavo, nošenje simbolizuje stapanje sa nebom, koje je simbol beskonačnosti i beskrajnih mogućnosti. Takođe je poznato da mlada treba da nosi nešto plavo za sreću na dan venčanja.

Cipele

Ako vam se pertle na cipelama stalno razvezuju, prema narodnom verovanju, to znači da ćete poštom dobiti lepe vesti. Poklonite cipele jednom u životu, jer ako to ne učinite, u sledećem ćete životu hodati bosi, kažu stara verovanja.

Rasparene čarape

Tradicionalno se veruje da ako obučete  rasparene čarape, zaštićeni ste od uroka. U poslednje vreme je i to u trendu, pa vam neće biti teško da bacite čini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar