Naučnici dali odgovor: Kafa ima najbolji efekat u ovo doba dana

Iako se čini da je najbolje popiti šoljicu kafe čim se probudite, ipak postoji bolji trenutak za ispijanje ovog napitka, ukoliko želite da iskoristiti sve prednosti koje on nudi.

Šoljicu kafe ne bi trebalo popiti čim ustanete iz kreveta, već sat vremena nakon što se probudite. U tom trenutku proizvodnja kortizola u telu je na jednom od tri vrhunca u toku danu, pokazali su rezultati kliničke studije.

Kortizol se inače smatra “hormonom stresa” jer se luči u većim količinama kada osećamo naprezanje ili napetost kod okolnosti koje smatramo zahtevnim. Ali, kortizol se može smatrati i “hormonom budnosti” jer razlog zbog kog telo proizvodi više kortizola kada smo pod stresom jeste da bi nas razbudio i da bismo bili na oprezu.

Konzumiranje kofeina dok je telo na vrhuncu proizvodnje kortizola uči telo da proizvodi manje kortizola, tvrde hronofarmakolozi koji proučavaju način na koji sastojci lekova, poput kofeina, deluju na prirodne biološke ritmove našeg tela.

Ne samo da to potkopava efekat kofeina, već smanjuje i sposobnost razbuđivanja koju kortizol ima. Uz to, to može doprineti razvoju tolerancije na kafu, što znači da nam je potrebno sve više i više kafe da bismo postigli iste efekte.

Dakle, da biste u potpunosti iskoristili efekte koje kafa nudi, prvu šoljicu popijte sat vremena nakon što se probudite, piše The Healthy.

Drugi vrhunac proizvodnje kotizola je oko 13 časova, a zatim oko 17 časova, pa u nekom od tih trenutaka možete popiti sledeću šoljicu kafe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.