U trendu

Naučnici dokazali: Penis može da otkrije koliko dugo će muškarac živeti

Poznato je koliko je erektilna disfunkcija vrlo neprijatna za svakog muškarca, ali manje je poznato da to stanje može uticati na životni vek.

Američki naučnici upozoravaju kako muškarci sa ovim problemom imaju 70 posto veću šansu da će kraće živeti od ostalih. Iako je mišljenje da od erektilne disfunkcije pate uglavnom stariji muškarci, vrlo je raširena i među mlađom populacijom. Skoro 20 posto muškaraca mlađih od 40 godina ima ovaj problem.

– Ovo stanje može voditi kardiovaskularnim bolestima koje povećavaju rizik od prerane smrti. Već je poznato kako je erektilna disfunkcija povezana sa kardiovaskularnim rizicima, uključujući hiperlipidemiju (nenormalno visoki nivo masnoće u krvi, holesterola i triglicerida), hipertenziju (visoki krvni pritisak), gojaznost, dijabetes i pušenje – objašnjavaju naučnici Univerziteta Misisipi, piše Daily Mail.

Do tog zaključka su došli nakon što su proučili podatke od 1790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su učestvovali u anketi Ispitivanje nacionalnog zdravlja i ishrane 2003. i 2004. godine. Između ostalog, pitanja su pokrivala i detalje o erekciji. Te podatke povezali su krajem 2011. s podacima onih koji su u međuvremenu umrli i zaključili kako je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti.

Naučnici su otkrili da je 557 učesnika ovog istraživanja imalo problema sa erekcijom, a nakon gotovo osam godina njih 244 je umrlo. Kod njih 61 uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 je preminulog malignih neoplazmi, 12 od hroničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka. U obzir su uzeli godine, telesnu aktivnost, nacionalnost, dohodak… Na kraju su zaključili kako su ispitanici koji su patili od erektilne disfunkcije imali 70 posto veću šansu od prerane smrti. Čak 557 sudionika ovog istraživanja imalo je problema s erekcijom.

Međutim, naučnici napominju kako ovakav rezultat njihovog istraživanja ipak treba uzeti u obzir s određenim oprezom jer su potrebna još mnoga istraživanja da bi više znali o tom problemu. Naime, pitanje je koliko su pojedini ispitanici realno ocenili svoju erekciju, odnosno probleme s njom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar