U trendu

Naučnici otkrili koje pitanje ukazuje da vam je veza zaista dobra

Ako želite da znate koliko je dobra vaša veza sa partnerom ili partnerkom, postavite sebi pitanje: Koliko se smejemo zajedno?

Prema nekim istraživanjima, parovi koji se često smeju zajedno imaju kvalitetniju vezu.

Istraživači su okupili 71 heteroseksualan par, a parovi su zatim ispričali kako su se prvi put sreli. Naučnici su brojali koliko se puta par nasmejao zajedno.

Parovi koji su se zajedno smejali imali su bolji kvalitet veze, definisan osećajem bliskosti i podrške.

Smeh je takođe pokazao neke rodne razlike. Od 1.400 osmeha koje su istraživači snimili, 62 odsto došlo je od žena. Ali muški smeh bio je zarazniji, što je prouzrokovalo da se njihove partnerke smeju zajedno sa njima. I to uzvraćanje je imalo poseban uticaj na muškarce.

Ovaj uzorak od 71 para suviše je mali da bi se donosili opšti zaključci, ali neka ranija istraživanja podržavaju ovakve rezultate. Ovo istraživanje objavljuje da sećanja na lepe događaje imaju blagotvoran uticaj na veze, i da smeh igra glavnu ulogu u tome. Parovi koji se sećaju vremena kada su se zajedno oko nečeg smejali ocenjivali su svoje veze višom ocenom.

Naučnici veruju da je trenutak kada se parovi često smeju zajedno potencijalan način da se veza učini harmoničnijom i u celini jačom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)