U trendu

Naučnici otkrili neočekivani fenomen i šokirali se – evo zašto je za roditelje bolje da imaju ćerke nego sinove

Nedavna studija rasvetlila je neočekivani fenomen – potencijalni uticaj rađanja sinova na proces kognitivnog starenja majki i očeva.

Prethodna istraživanja već su nagovestila moguću vezu između broja sinova koje majka ima i njenog dugoročnog zdravlja, naročito u pogledu demencije.

Kako bi dublje istražili ovaj odnos, istraživači su sproveli sveobuhvatno istraživanje kognitivnog starenja roditelja.

Studija je ispitivala kognitivnog početnog nivoa i stopu kognitivnog pada kod više od 13.000 odraslih u starosti od 50 godina i starijih. Istraživači su takođe razmatrali različite sociodemografske faktore tokom života aktera.

Ova studija pruža uvide u potencijalni uticaj rođenja barem jednog sina na kognitivno zdravlje roditelja i baca svetlo na intrigantan aspekt ljudskog starenja.

Naučnici su se fokusirali na aktere koji su roditelji i imaju barem jedno dete. Analiza je obuhvatila uzorak roditelja od kojih je 82,3% imalo barem jednog sina, a 61,6% imali su kćeri.

Nalazi studije snažno podržavaju ideju da je rađanje sinova povezano s dugotrajnim negativnim učincima na roditelje. Iako naučnici  ne razumeju u potpunosti kako se to događa, rezultati sugerišu da su razlozi iza ovog odnosa više u porodičnoj interakciji, a ne u biološkim faktorima.

Postojali su slični obrasci i među majkama i među očevima, što pokazuje da uticaj rađanja sinova na starenje roditelja nije ograničen na određeni pol. To znači da način na koji članovi porodice komuniciraju i odnosi unutar nje imaju veliki uticaj na izazove s kojima se roditelji suočavaju tokom vremena.

Potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumeli specifični društveni faktori koji su u igri i kako bi se dobilo potpuno razumevanje o tome kako rađanje sinova doprinosi ovim dugoročnim negativnim učincima na roditelje.

Studija je pokazala da su roditelji koji su imali barem jednog sina doživeli brži pad kognitivnih sposobnosti u poređenju s onima koji nisu imali nijednog sina. Pored toga, rezultati su pokazali da su roditelji s više sinova imali još brži kognitivni pad u poređenju s roditeljima koji su imali samo kćeri.

Jednostavno rečeno, rađanje sinova bilo je povezano s bržim smanjenjem kognitivnih funkcija roditelja.

Druge studije sprovedene u prošlosti bacile su malo svetla na dinamiku porodičnog života. Prema psiholozima, očevi su takođe srećniji od mama, piše Bright Side.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.