Naučnici skroz zbunjeni: Mesec se smanjuje?

Zemljin satelit Mesec ima retku geološku aktivnost i na njemu se povremeno, kao i na Zemlji i ostalim planetama, dešavaju potresi, a zbog unutrašnjeg hlađenja u poslednjih nekoliko stotina godina to nebesko telo se smanjilo za 50 metara i još je tektonski aktivno, tvrde naučnici NASA.

Skupljanje Meseca naučnici su uporedili sa skupljanjem bobice grožđa koja se smanjuje i bora pretvarajući se u grožđicu, ali za razliku od kožice grožđa površinska kora Meseca se zbog krhkosti raspada, piše Index pozivajući se na portal Staf (Stuff).

Kako se navodi, do tih pojava dolazi kada se kora pomera gura jedan deo iznad drugog, pri čemu se stvaraju neobične stene koje se mogu videti na površini.

Od ranije je poznato da se na mesecu dešavaju četri vrste potresa – prva tri tipa se odnose na duboke potrese koje uzrokuju sudari meteorita ili toplinski potresi uzrokovani Sunčevom toplinom i oni su relativno slabi, dok je četvrta vrsta takozvanih „plitkih“ potresa koja je snažnija i može da dostigne jačinu do 5,5 stepeni po Rihteru.

„Analizom smo zaključili da je ovakva aktivnost još uvek prisutna i da verojatno izaziva potrese i danas, kad se Mesec i dalje postupno hladi i smanjuje“, tvrdi Tomas Voters, viši naučnk Centra za Zemlju i planetarne studije pri vašingtonskom Smitsonijanu.

Naučnici tvrde da se potresi i skupljanje ovoga nebeskog tela nastavljaju i danas, a fotografije kamenja i klizišta na površini upućuju na nedavne tektonske aktivnosti.

NASA poručuje da se potresi događaju u trenutku kad je Mesec na najudaljenijoj tački od Zemlje jer Zemljina gravitacija oštećuje njegovu koru.

(Tanjug)

3 komentara
 1. Anonimni

  Kada nestane Mjesec garant nestace i zemlja i sa zemljom citavo covjecanstvo, jer Mjesec ima veliki uticaj na zivot na zemlji, nema Mjeseca onda nema plime i oseke, ako nema plime i oseke onda nema planktona, ako nema planktona, onda nema i kitova koji se hrane planktonima i nece biti mnogo sto sta kako u vodama okeana i mora tako i na zemlji.

 2. AA ( americki alah)

  rude nema vise, rudnik se zatvara

  1. bambi

   Recenica pocinje velikim slovom a zavrsava se npr. sa tackom. Inace, amere, ja sam tebi rekao da ne lupetas i ti opet?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike