Naučnici slučajno otkrili – novu galaksiju (foto, video)

Grupa astronoma koja se bavila proučavanjem zbijenog zvezdanog jata primetila je da neke zvezde ne pripadaju posmatranom skupu, te brzo utvrdila da su deo obližnje galaksije koja je do tog trenutka bila potpuno nepoznata ljudskom oku, prenose strani mediji.

Ne događa se često da naučnici sasvim slučajno dođu do ovako velikih otkrića, pa je zvezdano jato ustupilo mesto novoj galaksiji, koja je u čast vođe tima dobila ime po njemu – Bedin I.

Radi se o maloj i prilično staroj galaksiji, koja se nalazi na 30 miliona svetlosnih godina od naše, što je u kosmičkim uslovima prilično blizu.

Deo je Pavo sazvežđa, koje se vidi sa severne Zemljine hemisfere, te do sada nije primećena zbog toga što se nalazila u senci NGC 6752 zvezdanog jata koje je i bilo predmet prvobitnog istraživanja.

Novootkrivena galaksija je ne samo mala, već i prilično stara, te izolovana, pa naučnici pretpostavljaju da je nastala pre nekoliko milijardi godina, što je čini savršenim kandidatom za proučavanja čiji je cilj da demistifikuju načine postanka galaksija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.