Naučnici tvrde da su pronašli vanzemaljske proteine

Naučnici smatraju da su naprednom tehnologijom u jednoj svemirskoj steni koja je pala na Zemlju pre 30 godina pronašli netaknuti vanzemaljski protein.
Ako se potvrde njihovi nalazi, radiće se o prvom pronađenom proteinu koji ne potiče sa Zemlje, prenosi „Indeks.hr“

Fizičar Malkolm Mekgeok iz korporacije „Pleks“ i njegove kolege koristili su savremenu tehnologiju masene spektrometrije kako bi analizirali aminokiseline u meteoritu Akfer 086, koji je pronađen u Alžiru 1990. godine, piše „Sajens alert“.

Novootkriveni protein
Iako vanzemaljski protein nije automatski i dokaz vanzemaljskog života jer proteini mogu nastati iz raznih prirodnih procesa – život, koliko nam je poznato, ne može postojati bez ovih građevinskih blokova.

Tim je u meteoritu pronašao jači signal aminokiseline glicin i otkrio da je ona povezana s drugim elementima, poput gvožđa i litijuma. Kasnije je shvatio da ta aminokiselina ne postoji samostalno, već da je deo novootkrivenog proteina koji su nazvali hemolitin.

Iako hemolitin po strukturi nalikuje zemaljskim proteinima, njegov odnos deuterijuma i vodonika ne odgovara ičemu na Zemlji, ali je u skladu s onim za šta se očekuje da će se naći na kometi. Naučnici stoga smatraju da je ovaj protein vanzemaljskog porekla i da se verovatno formirao u protosolarnom disku pre više od 4,6 milijardi godina.

Potrebne dodatne provere
Tim napominje kako postoji mogućnost da se zapravo radi o polimeru, široj skupini molekula kojoj pripadaju i proteini, što bi ipak značilo da se ne radi o „malim zelenim“ molekulama.

Kako bi se potvrdilo vanzemaljsko poreklo, odnosno postojanje proteina hemolitina, nezavisni naučnici trebalo bi masenom spektrometrijom da odrede ovaj spektar, te pomoću softvera za modeliranje pokušaju da repliciraju strukture koje proizvode iste ili slične spektre. To bi moglo pomoći da se odredi radi li se o novom proteinu ili o nekoj drugoj vrsti polimera.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.