Naučnici tvrde: Ljudi koji umiru potpuno su svesni trenutka svoje smrti

Elektromagnetna aktivnost koju naučnici nazivaju i ‘širenje depresije’ javlja se u ljudskom mozgu u poslednjim trenucima života. To je otkrilo naučno istraživanje objavljeno u časopisu ‘Annals of Neurology’, prenose mediji u regionu.

Stručnjaci neurolozi istraživali su mozak umirućih pacijenata, promatrajući snažnu aktivnost koja se pojavila u njihovim mozgovima i prethodila je konačnom gašenju većine vitalnih organa.

Ovo otkriće sugeriše na mogućnost da je svest prisutna i dosta vremena nakon što telo umirućeg više ne daje znakove života, i da se ta svesnost može zadržati čak i pet minuta pre nego što se isključi i ljudski najsloženiji organ – mozak.

Kako prenose mediji, tim neurologa neprekidno je nadgledao signale u mozgu devetero umirućih ljudi. Svaki pacijent, od onog u Berlinu do onog u Sinsinatiju, zadobio je fatalne povrede mozga i nisu ih oživljavali.

Naučnici su uvereni da kad bi se umirućima implantirale elektrode u mozak, mogli bi otkriti sam mehanizam i tačan tajming događanja u samom mozgu, tokom procesa umiranja.

Otkrili su da čak pet minuta nakon prestanka otkucaja srca, njegove moždane stanice, odnosno neuroni, mogu i dalje funkcionisati.

Ali upravo ‘širenje depresije’ označava trenutak kad se neuroni počinju gasiti pre no što nastupi sama smrt.

– Nakon što krv prestane cirkulisati telom, širenje depolarizacije označava gubitak pohranjene elektrohemijske energije u moždanim stanicama i nastupaju štetni procesi koji verovatno vode do smrti, napisao je u naučnom magazinu dr. Jens Drajer (Dreier) s Medicinskog fakulteta u Berlinu.

– Važno je da je obnovljiva ukoliko se može vratiti protok krvi, kaže Drajer. Stanice umiru tek kad krv prestane teći krvožilnim sistemom jer tako moždane ćelije ostaju bez kiseonika koji im služi kao gorivo za rad.

Zato, kad se zaustavi krvotok, moždane stanice još rade na rezervama pre nego što se kompletno isključe. Koliko to tačno može trajati još uvek je predmet rasprava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.