U trendu

Naučnici u strahu: „Ostrvo smeća“ veće od Španije, Francuske i Nemačke – zajedno (foto)

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu „Scientific Reports“ pokazalo je da količina mikroplastike u pacifičkoj zoni između Kalifornije i Havaja „eksponencijalno“ raste, prenosi “Independent“.

Na području Tihog okeana, poznatom kao „veliko pacifičko ostrvo smeća“, pluta oko 80.000 tona plastike, što je 16 puta više od pređašnjih procena.

Naučnici iz fondacije „Ocean Cleanup“ do te su brojke došli analizirajući fotografija iz vazduha i otpad ulovljen u mreže na tom području, prenosi Index.hr.

„Ostrvo“ se nalazi između Kalifornije i Havaja i najveća je od pet okeanskih akumulacijskih zona na kojima se zbog struja nakuplja otpad.

Prema istraživačima, ostrvo smeća zauzima površinu od 1,6 miliona kvadratnih kilometara i ukupno sadrži 1,8 milijardi čestica raznih veličina, a 99 posto otpada čini plastika.

Naučnike posebno brine činjenica što se među otpadom „eksponencijalno povećava“ količina mikro-plastike, to jest sićušnih komadića plastike manjih od pet milimetara. Istraživanje je pokazalo da se količina mikro-plastike u zoni utrostručila od 1970-ih godina.

Tri četvrtine otpada u toj zoni ipak čine veći komadi plastike, a od toga gotovo polovinu čine mreže za ribolov.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike