U trendu

Naučno dokazano da li je bolje živeti u vezi ili biti „usamljeni vuk“?

Kada su dvoje u vezi, može postojati toliko međusobnog nerazumevanja, problema ili čak neprijatnosti da se ponekad čovek zapita da li bi bilo bolje napustiti vezu i jednostavno živeti sam.

Na kraju krajeva, čovek se može fokusirati na svoju karijeru, na kućne ljubimce ili hobi da bi dobio osećaj sreće i ispunjenja.

Iako se odnosi između dvoje smatraju bitnim za dobar život, možda se pitate da li su stvarno toliko važni. Odgovor je: „Odnosi u vezi dvoje nesporno su važni.“

Istraživanja

Rađena su razna istraživanja o odnosima između dvoje koji su u vezi, a važnost odnosa je jasno utvrđena. Istraživači na Univerzitetu Harvard pratili su ljude od 1938. godine. Počelo je sa praćenjem 268 parova, a kasnije je dodato 1.300 dece koja su sada u pedestim ili šezdesetim godinama života i nekoliko stotina osoba obuhvaćenih drugim studijama. Istraživači su pažljivo pratili zdravlje ljudi, njihove karijere i odnose u brakovima.

Otkrili su da odnosi nisu samo važni sami za sebe već oni preovlađuju u uticaju na većinu drugih faktora koji utiču na naše zdravlje.

Odnosi u vezi (porodici) više utiču na zdravlje nego finansijsko bogatstvo, uspeh u karijeri ili slava, odnosi čine ljude srećnim tokom celog života.

Osobe u vezama sa jakim, zdravim odnosima takođe imaju tendenciju da ostanu mentalno oštriji i fizički jači dok stare. Bez obzira na društvenu klasu, finansijski uspeh, inteligenciju ili čak genetsko nasleđe, vaše društvene veze najjače su povezane sa dugim i srećnim životom.

Profesor dr Džordž Vailant, jedan od vođa ekipe koja je radila studiju, naglasio je između ostalog: “ Ključ zdravog starenja su odnosi između partnera, odnosi, odnosi…“

Iako je mnogima poznato da osećaj zadovoljstva može poboljšati vaše blagostanje, studija iz 2016. godini pokazala je da sreća vašeg partnera ima snažan uticaj na vaše zdravlje. Partner će npr. verovato izraziti toplo i pozitivno viđenje vas kada ste srećni.

Pored toga, još jedna studija pokazala je da kada vas partner vidi kao idealnu osobu, počinjete tako i vi da vidite sebe. Sve u svemu, to znači da na zdravlje i sreću vaših najbližih osoba utiče ne samo briga, vaša prema njima, nego i njihova briga prema vama i vaša briga prema sebi.

Umesto zaključka

Šire gledano, važni su dobri odnosi u vezi između dvoje, ali su važni i drugi društveni odnosi sa drugim osobama (rođacima, prijateljima, komšijama, kolegama…).

Uopšteno gledano, rezultati istraživanja pokazuju da ne samo da su odnosi važni već oni pomažu da budete i ostanete fizički i psihički zdravi dok starite. To ne znači da morate imati neprekidno bliske odnose. Prijatelji i partneri u svojim međusobnim odnosima imaju svoje uspone i padove, ponekad izražavaju različita mišljenja ili argumente. No, dokle god se brinete za svoje najbliže i osećate da možete da se osloniti na svoje voljene, možete uživati u prednostima dobrog zdravlja.

Ako želite da uživate u dugom, srećnom i zdravom životu, vreme je da se zapitate: „Šta radim i šta treba da radim da bih negovao svoje veze?“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.