U trendu

Naučno istraživanje: Šta se zaista događa u telu ako preskačete večeru, ima li svrhe

Preskakanje večere je popularan način za skidanje kilograma. Ali ima li doista razlike postimo li ujutro ili uveče?

Novo naučno istraživanje ima jasan odgovor na ovo pitanje: ako želiš smršati, trebala bi preskočiti večeru – ili je barem učiniti manje raskošnom od doručka. I to zbog našeg metabolizma.

Odsek za psihoneurobiologiju na Univerzitetu u Libeku sproveo je laboratorijsko istraživanje na 16 ispitanika normalne težine. Imali su ili vrlo bogat doručak, a prilično oskudnu večeru ili obrnuto.

Prvog dana ispitanici su unosili 69 odsto dnevnih kalorijskih potreba ujutro, 20 odsto za vreme ručka i 11 odsto  uveče. Drugog dana su naučnici promenili raspodelu kalorija za doručak i večeru.

Kako bi saznali koliko je aktivan metabolizam nakon obroka, merili su toplotu koju emituju ispitanici.

Teorija koja stoji iza toga: naš metabolizam radi brže nakon jela jer telo odmah počinje probavljati hranu koju pojedemo. Ovo potiče ono što je poznato kao termogeneza izazvana hranom.

Rezultat laboratorijske studije: termogeneza izazvana hranom bila je dva i po puta veća nakon doručka nego nakon večere. Nakon toga naučnici su mogli zaključiti da telo ujutro sagoreva značajno više kalorija nego uveče. Čak i oni koji su na dijeti i jedu hranu s malo kalorija sveukupno će osetiti učinak različitog doba dana.

„Naše istraživanje pokazuje da je ljudski promet energije uopštenito veći ujutro nego naveče“, kaže prof. Kerstin Oltmanns, voditeljka istraživanja. „To je genetski i jednako je za sve“.

Još jedan razlog zbog kojeg je ljudima lakše da izgube težinu kada ujutro pojedu više kalorija: nakon obilnog doručka nivo šećera u krvi i insulina ne rastu toliko kao nakon obilne večere. Akteri istraživanja takođe su osjetili veću želju za hranom nakon obilne večere nego nakon obilnog doručka, prenosi Miss7.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar