U trendu

Nauka ima novi TRIK: Otkriven način pomoću kojeg možemo biti INTELIGENTNIJI!

Otkriven je novi trik pomoću kojeg možemo da ojačamo snagu našeg mozga, ali i da usporimo razvoj mnogih bolesti, kao i proces starenja.

U ljudskoj prirodi je da bude radoznala i da otkriva nove stvari. Zagonetke i zadaci koji hrane, održavaju i razvijaju mozak, po mišljenju stručnjaka, trebalo bi da budu sastavni deo našeg svakodnevnog života.

Da bismo razvili mozak, treba da jedemo više lešnika, da slažemo slagalice, rešavamo sudoku ukrštene reči, čitamo knjige, ali sve su to stvari koje ne mogu da naprave vidljive promene u kratkom vremenskom roku.

Ali nauka ima novi trik kojim ćemo, kako tvrde, zaista postati inteligentniji!

Učenje stranog jezika.

Da, najbolji trik ili metod za razvoj moći uma je učenje stranog jezika. Ali to ne znači da ćemo, ako naučimo nekoliko stranih reči, biti pametniji. Ako zaista želite da postanete ‘pametniji’, moraćete da naučite mnogo više od nekoliko reči kojima možete da pozdravite nekoga na ulicama stranih gradova.

Prema istraživanju kognitivne neuro-naučnice Elen Bialistok, dvojezičnost zaista može poboljšati kognitivne sposobnosti i omogućiti nam da budemo efikasniji u složenijim kognitivnim operacijama kao što su rešavanje problema, pamćenje i razmišljanje.

Ljudi koji govore najmanje dva jezika, lakše pamte neke stare informacije i događaje, kao i detalje vezane za neke događaje ili ljude, bolje odvajaju nevažne informacije i fokusiraju se na važne. Takođe lakše održavaju pažnju. Dvojezičnost nam omogućava da brže razmišljamo i bolje reagujemo na stimulanse.

Istraživanje profesorke Bialistok bavilo se posmatranjem uticaja dvojezičnosti na kognitivne sposobnosti starijih osoba i uticaja dvojezičnosti na demenciju.

Starije osobe, koje govore dva jezika, pokazale su bolje rezultate na testovima pamćenja od onih koji ne znaju nijedan strani jezik. Istovremeno, kasnije su počeli da pokazuju znake demencije i drugih poremećaja povezanih sa starenjem.

Dakle, sledeći put kada osetite potrebu da ojačate svoj mozak, pokušajte da naučite strani jezik. Bićete pametniji, ali ćete takođe usporiti razvoj mnogih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar