U trendu

Ne bacajte ljuske od jaja, čuvaćete ih kao oči u glavi kada čujete koliko su korisne za domaćinstvo

Ljuska od jaja može da bude od velike pomoći u domaćinstvu, ali ima i mnoge zdravstvene prednosti – sadrže čak 90 odsto kalcijuma – minerala koji čuva naše kosti i daje doprinos celokupnom zdravlju.

Prema brojnim istraživanjima „National Institute of Health“ ljuska od jajeta je odlična za kosti, jer sadrže skup idealnih supstanci za lečenje karijesa. Pored kalcijuma ima i 27 drugih minerala. Sastav ljuske jaja je isti kao i naših zuba.

Ljuske jaja mogu pomoći u lečenju ortopedskih bolesti. Vitamini i minerali koji se nalaze u ljuski mogu pomoći u smanjenju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.

Naravno, nećemo ih baš grickati, ali postoje razni drugi načini na koje ih možemo upotrebiti.

Ljuske od jajeta imaju široku primenu u domaćinstvu.

Nema više zagorelih šerpi i tiganja

Uz trik sa ljuskama od jaja skorela masnoća na posuđu postaje prošlost.

Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u tiganj ili šerpu sa zagorelom hranom, dodajte malo soli i vruće vode, pa sunđerom oribajte posudu. Isperite je toplom vodom.

Oštri nožiće u multipraktiku

Stavite nekoliko ljuski od jaja u zamrzivač na pola sata, a zatim u multipraktik. Dodajte malo vode, pa ga uključite. Rezultat su oštri nožići kao tek kupljeni.

Ljuske od jaja kao đubrivo za biljke

Ljuske od jaja su pune kalcijum-karbonata, koji je dobar za biljke. Osušite ljuske i sameljite u prah ili koliko je god sitno moguće. Pomešajte prah od ljuske s malo zemlje za cveće i stavite na mesto gde je potrebno malo đubriva.

Ljusku od jaja potopite u litar vode i ostavite da prenoće, a onda tom tečnošću zalijte cveće.

Domaće sredstvo za čišćenje

Osušene ljuske jaja sameljite u blenderu dok ne dobijete prah. Pomešajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mešavinom očistite kamenac na WC-šolji i druge „uporne“ naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.