U trendu

Ne biste verovali, ali ceo život pogrešno otvarate limenke: Evo kako se to pravilno radi

Predmet s kojim se susrećete od malena, ali ipak ga ne koristite pravilno

Konzerve su obično metalne posude s hermetički zatvorenim poklopcem kako bi se očuvala svežina hrane ili pića. Većina metalnih konzervi ima unutrašnji rub koji se može probušiti pomoću otvarača za konzerve ili noža, vrlo je važno biti oprezan prilikom otvaranja i paziti da se ne povredite na ivicama ili ostacima poklopca.

Ako konzerva za hranu nema ugrađeni prsten za lako otvaranje, verovatno ćete morati da koristite mehanički otvarač. Ovo kuhinjsko pomagalo sastavni je dio većine domaćinstava u Hrvatskoj i svetu. Međutim, ne koriste ga svi na potpuno isti način. Učili su nas da mehanički otvarač za konzerve postavimo okomito na poklopac koji želimo da otvorimo i okretanjem ručke isečemo šiljate delove otvarača u metal da odvojimo poklopac od ostatka konzerve.

Pre nekoliko godina, međutim, svet je bio oduševljen viralnim video snimkom u kojem se otvarač drži horizontalno na konzervi i pričvršćen je za bočnu stranu limenke, a ne za sam poklopac.

Mnogi su uvereni da se na taj način konzerva lakše otvara, a da se poklopac može skinuti jednim potezom, a da ne „utonu“ u sadržaj limenke. Ali drugi tvrde da horizontalno držanje otvarača predstavlja veću opasnost u kuhinji jer ivice limenke postaju izuzetno nazubljene i prete da vas poseku kada perete i reciklirate konzervu, piše Alo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)