U trendu

Ne dajte da vas prevare: 5 trikova koji otkrivaju lažni med

Različite vrste meda brojnih proizvođača mogu da se nađu na tržištu, a potrošači su često suočeni sa lažnim medom, koji se prodaje po ne baš maloj ceni, kao i pravi. Međutim, postoji nekoliko brzih trikova kojima može da se otkrije lažni med.

Kod kupovine prvo bi trebalo proveriti poreklo meda i prednost dati domaćim proizvodima. Osim toga, poželjno je da je na ambalaži naveden datum proizvodnje jer svežiji med ima manje promenjena hranljiva svojstva nego onaj starijeg datuma proizvodnje, piše Živim.hr.

„Izbegavajte med koji na površini, iznad kristalizovanog dela, ima tanak tekući sloj jer to je znak da je med star. Ako pak postoji sloj pene, to znači da je fermentirao“, navodi hrvatski magazin.

Postoji mnogo metoda dokazivanja je li med pravi ili lažni, koje mogu da se urade kod kuće.

1. Najlakše je okrenuti teglu s medom. Balon vazduha mora se lagano pomerati prema vrhu, kao kugla. Ako se balon tako ne pomiče, nije u pitanju pravi med.

2. Drugi način kako prepoznati med je curenjem sa kašike. Pravi med mora da curiti sa nje, a ne da kaplje.

3. Treći test uključuje vatru, pa treba biti oprezan. Šibicu treba uroniti u med i zapaliti nakon toga. Pravi med gori, pa bi šibica umočena u med trebalo bi da se zapali.

4. Za četvrti test potreban je papirni ubrus. Med se kapne na papirni ubrus i ostavi neko vreme. Pravi med ne bi smeo da probije papir.

5. Peti test najbolje je izvesti izvan kuće. Med se kapne na mestu gde ima mrava. Ako je med prirodan, mravi će ga zaobići.

Pravi prirodni med može da se prepozna i tako što izaziva lagano bockanje u ustima i osećaj spaljenog jezika.

Ispod prirodnog meda hleb će postati tvrd, a lažni med će samo navlažiti površinu hleba. Dobar trik je i pomešati med u čašu vode. Prirodni med u čaši vode treba da se zgrudva i padne na dno čaše, dok se lažni med ili mešavine meda i drugih proizvoda otope u vodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar