U trendu

Ne koštaju ništa a deluju: 7 fora da ulepšate svoj dan

Čak i malo razočarenje ili frustracija mogu poremetiti naše svakodnevne aktivnosti, te nas učiniti mrzovoljnima i potpuno nezainteresovanim za stvari o kojima bi tog dana trebalo da se pobrinemo.

U takvim situacijama često je dovoljna samo mala popravka raspoloženja da vam olakša dan. Ako niste sigurni šta tačno treba da uradite da biste poboljšali raspoloženje, u nastavku se nalazi sedam popravljača raspoloženja koji će vam omogućiti da se osećate bolje, piše zadovoljna.hr.

1. ŠETNJA U PARKU

Kratka šetnja do najbližeg parka ili bilo kog drugog zelenog prostora može pomoći u suzbijanju lošeg raspoloženja. Šetnja prirodom, naime, stimuliše proizvodnju hormona sreće koji pomažu u regulisanju raspoloženja.

Brza desetominutna šetnja može vas napuniti energijom i ublažiti osećaj umora i letargije. Hodanje takođe pomaže u snižavanju nivoa hormona stresa i stimuliše oslobađanje endorfina koji ublažavaju stres, bol i nelagodu.

Naravno, i sunčeva svetlost je od pomoći. Samo 10 ili 15 minuta na suncu može stimulisati proizvodnju serotonina, zajedno sa više endorfina, i tako stvoriti veliku dozu pomagača u poboljšanju raspoloženja. Prirodno svetlo takođe nam pomaže da se osećamo energičnije i budnije, posebno ako smo dan proveli sedeći u mračnoj prostoriji.

I naravno, postoji priroda koja takođe podstiče bolje raspoloženje.

2. SMEH

Postoji razlog zašto javni govornici svoj nastup započinju šalama ili duhovitim opaskama.

Smeh deluje i na individualnom nivou. Na primer, ako se osećate pod stresom zbog posla, humor vam može pomoći da se oslobodite napetosti.

Naravno, prisiliti sebe da se smejete ako vam se ne smeje može biti izazov. Zato pokušajte da gledate smešne video zapise, čitajte smešne tekstove, pitajte kolege da li neko zna dobru šalu…

3. AROMATERAPIJA

Vaš osećaj mirisa može komunicirati direktno sa amigdalom, delom mozga koji pomaže u regulisanju emocija. Zato mirisi koji izazivaju pozitivna ili nostalgična sećanja često pomažu u ublažavanju napetosti i anksioznosti i poboljšanju raspoloženja.

Iako se aromaterapija odnosi na upotrebu eteričnih ulja za poboljšanje raspoloženja i mentalnog zdravlja, ne morate nužno kupovati ulja da biste dobili ovu korist. Moguće je da već imate mirise koji podižu raspoloženje u vašem domu – vaš omiljeni sapun ili losion, mirisno bilje, čaj od kamilice ili nane, limun …

Iako miris losiona ili čaja možda nije isti kao miris eteričnog ulja, ipak je to miris ili moćno sredstvo. Svaki miris koji vas privlači ili umiruje može pozitivno uticati na vaše raspoloženje.

4. ZAGRLJAJ

Sasvim je prirodno obratiti se bliskim ljudima i zatražiti podršku kada ste loše volje. Zagrljaj može biti dovoljan da natera telo da oslobodi oksitocin.

Ali šta kada vam raspoloženje padne kada nema nikoga ko bi mogao da vas zagrli? Zagrli se. Iako vam ova ideja može izgledati smešno, pa čak i ludo, dodir, uključujući i vaš, može ublažiti osećaj stresa i pomoći vam da se osećate sigurno i opušteno.

Zato omotajte ruke oko sebe i ostanite tako trenutak ili dva, baš kao što biste to činili dok grlite nekog drugog.

5. SLUŠANJE MUZIKE

Zamislite sebe u situaciji da radite bilo koji posao u kojem ne uživate. Muzika, radio ili nešto po vašem izboru svira u pozadini.

Počinje da svira vaša omiljena pesma, vesela i optimistična melodija koja vam uliva novu energiju. Počnete da lupkate nogom, pa se sa mnogo više entuzijazma vraćate na posao.

To je moć muzike – zaslužana je za skok raspoloženja koji se dogodi u sekundi. Osim što poboljšava raspoloženje, muzika oslobađa od stresa i napetosti, smanjuje anksioznost, blagotvorno deluje na pamćenje i fokus. Ukratko, ako vam treba nešto što će vam brzo popraviti raspoloženje, vaše omiljene pesme će odlično obaviti posao.

6. DOBRO DELO

U trenutku kada se osećate zaglavljeno i osećate da ne možete ništa da učinite da promenite trenutnu situaciju, pokušajte da se usredsredite na nekog drugog.

Učinite nešto lepo za drugu osobu – ulepšajte joj dan i izmamite osmeh na lice, a to će vam potencijalno popraviti raspoloženje. Naime, saznanje da nekome ulepšavate dan može vas ostaviti u pozitivnom raspoloženju.

Treba vam ideja šta da radite? Pitajte kolege da li im je potrebna pomoć, obavljajte kućne poslove umesto partnera ili mame, počastite svog ljubimca slatkišem … Opcija je mnogo, zadatak je jednostavan, a korist velika.

7. POZIV VOLJENIMA

Bilo da imate dug i iscrpljujući dan iza sebe ili samo čekate stresan događaj, kratki razgovor sa voljenom osobom, pun podrške i ljubavi, može popraviti vaše raspoloženje. Čak i petominutni razgovor sa partnerom, prijateljem, bratom ili sestrom može vam pomoći da ostavite mračno raspoloženje, brige i nervozu iza sebe.

Naši voljeni su tu da slušaju ono što nas muči, ohrabruju, nasmeju i podsete da uvek imamo njihovu podršku. Obrnuto je, naravno, i ako ne možete da uputite poziv, čak i kratka prepiska može poboljšati vaše raspoloženje.

ŠTA KADA TRAJE LOŠE RASPOLOŽENJE?

Ono što na kraju morate da znate je da je s vremena na vreme sasvim normalno da se nađete u situaciji da morate da popravite raspoloženje. Naravno, piše Healthline, ako loše raspoloženje traje iz dana u dan, problem može biti ozbiljniji.

Kada primetite dugotrajne promene raspoloženja, a strategije poput gore navedenih nemaju efekta, pametan korak bio bi razgovor sa terapeutom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.