U trendu

Ne smete da ga okrećete: Evo kako se pravilno vadi krpelj, a da mu izvučete i glavu

Brzo uklanjanje krpelja je jako važno zbog smanjivanja mogućnosti zaraze.

Krpelji su najbrojniji u proleće i leto, a povremeno i u ranu jesen. Budući da tada najviše i boravimo u prirodi, ne zaboravite da pregledate sebe i dete svaki put. Najčešće se uhvate na mestima gde je koža vlažna i mekana – stomak, prepone, pazuho, iza ušiju, potiljak, vrat, dojke, a kod dece i glava.

U trenutku kad krpelj probode kožu, počinje da se hrani krvlju. Tada može doći do zaraze, Lajmske bolesti, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze. Brzo uklanjanje je jako važno zbog smanjivanja mogućnosti zaraze.

– Nakon što krpelj dođe na telo traži pogodno mesto za ubod, a to može da potraje i više sati. Zato je preporučljivo u prirodi pregledati se svaka dva do tri sata kako biste ga uklonili pre uboda – kaže dr Ivana Novak. a piše 24sata.hr.

Napominje da se krpelj odstranjuje pincetom tako što se približi što više glavi i povuče bez okretanja (kako se pre preporučivalo). U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom. Treba pripaziti i na izbor obuće i odeće. Preporučuju se dugi rukavi, pantalone uvučene u čarape, zatvorene cipele, svetlija odeća (krpelj se teže vidi na tamnom) i materijali bez dlačica (poput vune i flanela) jer se na njih krpelj teže prihvata, piše Telegraf.

Ljudima koji često borave u prirodi preporučuje se vakcinacija protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Vakcinisati se mogu i deca starija od godine. Prvu dozu najbolje je primiti zimi, drugu od mesec do tri nakon prve, a treću od devet do 12 meseci nakon druge. Zaštita traje tri godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar