U trendu

Ne uzimati probleme preozbiljno

Kaže se da ne treba praviti od komarca magarca, i to je tačno u svim oblastima života, pa i u muško-ženskim odnosima. A greška koju veliki broj ljudi pravi je upravo ta – strahovito se iznervira zbog nečega u suštini ne tako krupnog, i "napravi frku" oko toga, a mogli su da jednostavno sačekaju nedelju dana i trude se da se ne nerviraju previše.
Znamo, reći: "Ne nerviraj se", mnogo je lakše nego učiniti to isto. I najčešće se ne radi o toj jednoj sitnici, nego o tome što se nakupilo nezadovoljstvo, pa ta jedna stvar bude samo okidač za eksploziju. Ipak, trebalo bi da pokušate da se ne nervirate zbog sitnica, jer se nerviranjem ništa ne rešava, samo se loše osećate dok se nervirate. I to nije sve, jer se ne završi samo na nerviranju već se insistira da se problem razreši odmahsadodmahsad. A taj problem kroz, recimo, nedelju dana na ovakav ili onakav način neće više postojati, biće rešen. Onda ispadne da ste se nervirali bez veze, da ste se zbog toga loše osećali, i da se i dalje loše osećate jer se u vama nakupilo nezadovoljstvo, a taj jedan razrešen problem je ionako bio relativno sitan pa vam rešenje i nije donelo neko veliko olakšanje.
Šta učiniti? Kad se iznervirate, zastanite. Razmislite o problemu. Setite se da će u roku od nedelju (mesec, godinu) dana taj problem biti na ovaj ili onaj način rešen i da, u suštini, treba samo da nekako pregurate taj neprijatan period, po mogućnosti na što bezbolniji način (zašto biste bespotrebno patili?), a to znači sa što je moguće manje nerviranja i živciranja. Problem će u tom-i-tom roku biti ovako ili onako rešen, nervirali se vi ili ne – a u tom slučaju, baš biste mogli i da se ne nervirate.
Time što se nećete nervirati dobijate, pored toga što se lepše osećate, i "bistriju glavu" i veću fleksibilnost. Kakav god da je problem u pitanju, uz manje nerviranja biće vam lakše da uočite moguće rešenje, da se brže prilagodite i reagujete jednom kad rešenje uočite, i da ga lakše sprovedete. Tako pomažete i sebi i voljenoj osobi, oboje se bolje osećate, plus ne dodajete onom već nataloženom nezadovoljstvu.
A ako uz to još i skupite snagu i malo zagrebete po nataloženom nezadovoljstvu, vidite čega sve tu ima i pokušate da malo-pomalo i to razrešavate, tim bolje. Smanjićete verovatnoću da se u nekom budućem trenutku opet iznervirate oko sitnice, i osećaćete sve veće i veće rasterećenje.
Samo podsetite sebe: o čemu god da se radi, proći će. I manje će vam smetati ako ga u startu ne shvatite preozbiljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)