Neće biti ni otoka ni svraba: Naše bake su ovo radile kad ih ujede komarac

Ono što može da pokvari uživanje u toplim  letnjim noćima su svakako komarci.

Pljuvačka komaraca sadrži antikoagulant koji izaziva neverovatan svrab na koži. Još gore je ako se češete, lekari su upozorili na brojne opasnosti od iritacije kože na ovaj način…

Da biste olakšali muke kada vas ujede komarac, probajte jedan od ovih par trikova koja su praktikovale naše bake. Provereno deluju!

1. Led ili aloja vera

Ako ohladite mesto gde vas je ujeo komarac, brzo ćete ublažiti svrab i otok. Umotajte kocku leda u peškir i prislonite je na mesto ujeda. Ako nemate led pri ruci, poslužiće peškir natopljen hladnom vodom. Aloja takođe može dosta da pomogne – isecite list iz biljke, uklonite gel sa njega i stavite ga u frižider na 10-15 minuta. Nanesite na „ranu“.

2. Luk

Provereni narodni lek: isecite luk i prislonite polovinu glavice na mesto ujeda. To će vam smiriti svrab i otok. Osim toga, jak miris luka pomoći će da uplašite komarce.

3. Voda sa sirćetom

Uzmite pet kašika sirćeta i pomešajte ih sa 200 ml hladne vode. Navlažite peškir ili pamučnu krpu rastvorom i nanesite na mesto gde vas svrbi. Ovako ćete i dezinfikovati ujed.

4. Limun

Limun poseduje antiinflamatorna svojstva. Prislonite pola limuna na „obolelo“ mesto ili namažite sokom razblaženim u malo vode. Smanjićete rizik od infekcije, ali ćete i olakšati svrab.

5. Ulje lavande

Pomešana sa malom količinom alkohola ili maslinovim uljem, lavanda smiruje svrab i dezinfikuje ujed.Prijatan miris je čist bonus.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.