U trendu

Nećete verovati šta se desi u našem mozgu nakon što sat vremena provedemo u šumi

Ljudska istorija se uglavnom odvijala u bukoličnim sredinama, sa ogromnim savanama i šumovitim rečnim dolinama u kojima su naši preci živeli milionima godina.

Poređenja radi, gradovi predstavljaju radikalno novu vrstu staništa, koja, uprkos brojnim prednostima, često šteti našem mentalnom zdravlju. Istraživanja su povezala urbano okruženje sa povećanim rizikom od anksioznosti, depresije i drugih mentalnih zdravstvenih problema, uključujući šizofreniju.

Na sreću, istraživanja sugerišu rešenje: poseta šumi, čak i na kratko, povezana je sa nizom prednosti za mentalno i fizičko zdravlje, uključujući niži krvni pritisak, smanjenu anksioznost i depresiju, poboljšano raspoloženje, bolji fokus, bolji san, bolje pamćenje , i brže zarastanje.

Brojne studije su potvrdile ovu korelaciju, ali imamo još mnogo toga da naučimo. Može li samo šetnja šumom zaista izazvati sve ove korisne promene u mozgu? I ako jeste, kako?

Jedno dobro mesto za traženje tragova je amigdala, mala struktura u centru mozga uključena u procesiranje stresa, emocionalno učenje i reakciju bori se ili beži.

Istraživanja pokazuju da je amigdala manje aktivirana tokom stresa kod seoskih stanovnika u odnosu na gradske, ali to ne mora da znači da život na selu izaziva ovaj efekat. Možda je suprotno, a ljudi koji prirodno imaju ovu osobinu češće žive na selu.

Da bi odgovorili na to pitanje, istraživači sa Instituta Maks Plank za ljudski razvoj osmislili su novu studiju, ovog puta uz pomoć funkcionalne magnetne rezonance (fMRI).

Uz pomoć 63 zdrava odrasla dobrovoljca, istraživači su tražili od ispitanika da popune upitnike, završe testove radne memorije i podvrgnu se fMRI skeniranju dok su odgovarali na pitanja, od kojih su neka bila dizajnirana da izazovu društveni stres. Učesnicima je rečeno da studija uključuje MRI i hodanje, ali nisu znali cilj studije.

Subjekti su zatim nasumično raspoređeni da prošetaju jednosatnom urbanom sredinom (prometna gradska četvrt u Berlinu) ili u prirodnom okruženju (berlinska šuma Grunevald).

Istraživači su ih zamolili da hodaju određenom rutom, ne skrećući sa kursa ili koristeći svoje mobilne telefone. Nakon šetnje, svaki učesnik je napravio još jedan fMRI skeniranje, sa dodatnim zadatkom indukcije stresa, i popunio još jedan upitnik.

FMRI skeniranje pokazalo je smanjenu aktivnost u amigdali nakon šetnje šumom, izvještavaju istraživači, podržavajući ideju da priroda može izazvati korisne efekte u regionima mozga uključenim u stres. A čini se da se to može dogoditi za samo 60 minuta.

„Rezultati podržavaju ranije pretpostavljenu pozitivnu vezu između prirode i zdravlja mozga, ali ovo je prva studija koja dokazuje uzročnu vezu“, kaže neuronaučnik Simone Kuhn, šef grupe Lise Meitner za neuronauku o životnoj sredini na Institutu Maks Plank za ljudski razvoj. .

Učesnici koji su šetali šumom takođe su imali bolji fokus i više su uživali u samoj šetnji.

Ova nova studija nudi neke od najjasnijih dokaza do sada da se moždana aktivnost povezana sa stresom može smanjiti šetnjom kroz obližnju šumu, baš kao što su to mogli učiniti naši preci. Studija je objavljena u časopisu Molecular Psychiatry.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar