U trendu

Nek su živi i zdravi

Verovatno vam se puno puta desilo da vas neko bezveznim postupkom izbaci iz takta. Najčešća reakcija na takav postupak je agresivnost, ali biste, kao vežbu opuštanja, možda mogle da pokušate da baš ne budete agresivne.
Da ne bude zabune, ne kažemo da treba da popuštate svakome ko vas maltretira, da se ne treba braniti od onih koji vas napadaju, da treba da budete dobra slatka ženica koja samo ćuti i trpi. Ali, s vremena na vreme, moguće je da ćete otkriti da vam čak i prija da ne reagujete agresijom onda kada vas neko iznervira.
Mnogo je toga što vas može iznervirati, naročito na letnjoj vrućinčini koja vas već čini nervoznom, pa još i vlaga od koje ne možete da dišete (ili je klima-uređaj toliko isušio vazduh, a svežeg vazduha nema pa nema, da vas boli glava)… I onda, kad definitivno niste u dobrom raspoloženju, neki vozač vas ne propusti, koleginica vam odbrusi na potpuno normalno pitanje ili vam pošalje džvanjkavi mejl, sapletete se o igračku koju je vaše dete (opet!) ostavilo na podu… Stvarno situacije kada nije neobično prasnuti. Nemojte! Probajte nešto drugo.
Probajte da, kad vam se tako nešto desi, u sebi kažete "Ma nek su živi i zdravi", "Blagosloveni bili", ili nešto slično. Umesto da prasnete, poželite osobi koja vas je iznervirala nešto lepo. Efekat bi vas mogao iznenaditi.
Neretko, kad tako postupite, umanji se i vaš pravednički gnev i osetite se bolje i smirenije. I podsetite sebe da je i ta osoba koja vas je iznervirala ljudsko biće, da i ona greši (na toj istoj vrućini, koja i njoj verovatno smeta koliko i vama), i da joj ne bi smetalo ako joj jednostavno oprostite to što vas je iznervirala (onda kada je uopšte u prilici da vidi vašu reakciju; ako nije, opraštanje i saosećanje s tuđim problemima neće smetati vama).
Naravno, nećete olako preći preko nečega što vas na neki način ugrožava, niti ćete svaki put suzdržati bes, to bi bilo nezdravo, ali s vremena na vreme odreagujte na lep način na postupak koji vas iznervira – mogle biste da se iznenadite koliko takva reakcija može da vam prija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar