U trendu

„Nekada je bilo 100 evra, a danas…“: Srbi otkrili koliko stavljaju u kovertu kad idu na svadbu, odgovori će vas ostaviti bez reči

Koliko novca je dovoljno staviti u kovertu – pitanje je koje izaziva pravu glavobolju svaki put kada dobijemo pozivnicu za venčanje. Sudeći po broju komentara i primera ispod objave jednog Srbina na društvenim mrežama na spomenutu temu – pravila nema, a ona koja i u narodu postoje, lako se krše u datom trenutku.

Neimenovani mladić iz Srbije podstakao je pravu raspravu na Reditu pitanjem koliko para je dovoljno staviti u kovertu prilikom odlaska na svadbu. Naime, kako je naveo, cifra koja je nekada bila prihvatljiva danas je postala gotovo ništavna, te ga je interesovalo koliko danas pojedinci i čitave porodice daju mladencima novca na dan venčanja.

Od 50 do 500 evra

„Poklon za venčanje u evrima. Nekada bila 100 evra tarifa, ali to je bilo davno, a inflacija udarila. Koliko se sad nosi u koverti? Beograd je u pitanju.“, napisao je on i pokrenuo lavinu komentara i različitih mišljenja na zadatu temu.

U komentarima je potom nastala prava „berza“ u kojoj se idealni poklon kretao od 100 do čak 500 evra.

„Stavi 500 nek ide život“, glasio je prvi savet.

Drugi je bio nešto ekonomičniji sa osvrtom na iznos koji je nekada bio prihvatljiv. Tom prilikom muškarac iz Srbije je napomenuo da se iznos ipak određuje spram bliskosti sa mladencima.

„Pre je bilo 50, sad je 100 ok. Naravno ako ti je neko bliži i bitniji, onda više“, naveo je.

Koliko si rod, toliko i daješ

Prema mišljenju nekih koverta „mora“ da bude debljine srazmerno trošku koji su mladenci imali prilikom plaćanja stolice za goste, što prema današnjem cenovniku može da bude i blizu 100 evra.

„Minimum koliko možeš da platiš je onoliko koliko koštaš mladence (cena stolice i klope), tako da im nisi na trošku dok uvećavate slavlje. Maksimuma nema.“, glasilo je mišljenje ovog reditora, prenosi Blic.

U komentarima se javio i muškarac koji se priprema za organizaciju venčanja, koji je naveo kako je danas svadba postala biznis u kojem mladenci zarađuju, što on i njegova buduća supruga žele da izbegnu.

„Pravljenje svadbe u Srbiji za mladence je postao biznis. Gleda se uloženo/dobijeno što je jako jadno i bedno. Stavi koliko si u mogućnosti pre svega i koliko misliš da je u redu. Nemoj da ispadaš džek sa poklonom a posle cela porodica da ispašta ceo mesec, da se neko ne bi uvredio. Mene očekuje svadba relativno uskoro i pozvaću drage ljude, ako su u mogućnosti neka daju poklon ako nisu ne moraju, i to ce pisati na pozivnici. Zovem ih jer bi voleo da budu sa mnom tog dana a ne da bi zaradio na njima. 90% Srbije kuka kada treba da ide na svadbe jer mora da se izdvoji pare za poklon, za garderobu jer su svadbe parada kiča, a mi Srbi volimo da se pokažemo.“, napisao je.

Koliko vas ide iz kuće na svadbu, toliko i dajete

Jedno od mišljenja koje se provlačilo u vidu komentara, jeste i ono da visinu poklona određuje i koliko ljudi iz jedne kuće ide na venčanje, jer, kako je nekolicina reditora navela, nije isto da li na venčanje idete sami ili u prisustvu još nekoliko osoba.

„Bez 100 evra u bilo kakvoj kombinaciji je ništa. Znači sam – 100 evra, sa devojkom 150 evra. Bliža/bitnija rodbina ide puta 1.5/2 . Ne slušaj ove što pokušavaju na konto biznisa i ostalih gluposti da opravdaju prazne ili bedne poklone. Ako nemaš ostani kući slaži nešto, ne prave svadbu svake godine a i ovo će im značiti i te kako.“, izričito je naveo ovaj Srbin.

Bilo je i onih koji su se zapitali koliko je novca dovoljno da se da mladencima kao kuma na venčanju, budući da nije zaposlena.

„Kao običan gost ako si sam čak i 50 evra je ok ako niste previše bliski ili bliža familija, ako vodiš devojku/momka 100 evra je neka regularna cifra. Mene zanima koliko bi ja kao kuma trebalo da dam kao barem neki minimum, sa obzirom da ne primam platu? Ako ima neko iskustva, volela bih da mi pomognete. Svakako planiram uz novac da im uzmem i nešto simbolično po čemu će pamtiti taj dan.“, napisala je ova devojka.

Kalkulacija „idealne“ koverte za mladence

Na kraju rasprave, stigla je i taksativna i jasna kalkulacija „specifikacije“ visine novčanih poklona od strane reditora koji je razložio goste po bliskosti.

„Zavisi od toga koliko si blizak sa osobom i koliko imaš i koliko želiš da pokažeš da imaš.

Osnovna tarifa je 50 evra po osobi. Onda na to dodaš sledeće:

blizak (+ 50 evra)
kum si (+ 50 evra minimum)
bogat (+ 50 evra)
želiš da svi znaju da si bogat (+ 100 evra)
jako siromašan (- 50e evra ili smisli izgovor da ne ideš)
Ako vodiš decu, računaj 25 evra po detetu i zaokružuješ na dole.

Primeri kalkulacije:

Idete devojka i ti (100 evra), ti si blizak (+50), ona nije (+0). Ukupno: 150 evra

Ideš sam (50e), bliski ste (+50), siromašan si student (-50 evra). Ukupno: 50 evra

Bogat kum (50+100 evra minimum) si i ideš sa isto bogatom ženom (50+50) na svadbu najbližih zajedničkih prijatelja (+50). Vodite dvoje dece (+50) Ukupno bar 350 evra.

Kum si, može to da ide i u naturi, ne mora keš, može da ste platili fotografa ili si kupio mladoženji odelo“, glasila je njegova „specifikacija troškova“ za venčanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.