Neki trikovi na poslu (2)

Postoje neke greške koje se, najčešće iz neiskustva, ili zato što niste svesne da su to greške, ili ste naučene da se dobre devojčice tako ponašaju, prilično redovno ponavljaju u komunikaciji na radnom mestu. Izbegnite ih!
5. Nikada sebe ne tretirajte kao nešto što brzo i lako može biti zamenjeno. Čak i ako ste tek počele s radom, ukoliko biste dale otkaz, vašu firmu bi koštalo i vremena i novca da vam nađu zamenu. A, naravno, ako ste se već uhodale s poslom, bilo bi još problematičnije prvo tragati za zamenom, pa obučavati tu zamenu i čekati da se prilagodi… To ne znači da vas ni pod kojim okolnostima neće otpustiti, ali sasvim sigurno vas ne mogu začas zameniti nekim drugim.
6. Ne rukujte se mlitavo. Čvrst stisak ruke (ne toliko jak da nekoga zaboli) pokazuje samopouzdanje, dok osobe s mlitavim stiskom ruke deluju slabašno, nervozno i kao da im manjka entuzijazma za ono čime se bave.
7. Bez nepotrebnih i besmislenih žalbi. Znate one koji se stalno na nešto žale i stalno im nešto smeta i uvek im je neko drugi kriv? Nemojte biti takvi. Sasvim je u redu, normalno, pa i poželjno da se požalite na nešto što zaista nije u redu, ili da izrazite zabrinutost zbog nečega za šta mislite da nije kako treba – ali samo ako ste u stanju da predložite nešto konstruktivno povodom toga. Inače će reakcije da budu: "O ne, ova se opet nešto žali" ili "Ova opet smara s glupostima".
8. Ne izigravajte dežurnog policajca. Ako primetite da se dešava nešto sumnjivo i/ili protivzakonito, prijavite to onome kome treba, ali za sitnije incidente je bolje praviti se da ništa niste videle (na vama je da procenite šta je krupnije, a šta sitnije).
9. Bez kikotanja. Smehom koji prijatno zvuči pokazujete da imate zdrav smisao za humor, što je uvek na ceni, niko ne voli mrgude. Međutim, kikotanje je za klinke i ne spada na radno mesto, a kreštav i/ili preglasan smeh nervira sve koji ga čuju. Ako je potrebno, uvežbavajte smeh koji prijatno zvuči. Prijatan smeh je deo imidža;, dok je "ja se tako smejem" onda kad vam je smeh kreštav – loš izgovor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.