U trendu

Nema veze sa lošom srećom: Za ovaj svadbeni običaj znaju svi, ali ne i njegovo pravo značenje

Pripreme za venčanje uveliko su u toku, mladenci zajedno biraju i tortu i ukrase za svatove i sve do najmanje sitnice, ali haljina je, to se zna, nevestina briga.

Ona će venčanicu odabrati i isprobati i najsavršeniju haljinu će verovatno čuvati u dubinama majčinog garderobera kako je budući suprug nikako ne bi video, jer jedna od najpoznatijih svadbenih tradicija nalaže da pre venčanja mladoženja ne sme da vidi venčanicu. Veruje se da će kršenje tog običaja budućem bračnom paru doneti veliku nesreću.

Da li ste se ikada zapitali odakle potiče ovo verovanje? Odgovor je zapravo veoma logičan.

Setimo se davnih vremena kada su brakovi uglavnom bili ugovoreni. Kao takvi, podrazumevali su da se mladoženja i nevesta prvi put u životu sretnu tek pred oltarom. Budućem suprugu nije bilo dozvoljeno da vidi mladu pre venčanja, da se ne bi eventualno predomislio.

Odustajanje od venčanja tada je rušilo i brojne poslovne dogovore i ekonomske aspekte braka koji je retko kad imao veze s ljubavlju.

Samim tim pošto nije smeo da vidi nevestu pre venčanja, mladoženja nije mogao da vidi ni njenu haljinu i to nam je ostalo do dana današnjeg, piše Dnevno.rs.

U nekim kulturama, nevesta nije smela ni da proba haljinu, već ju je prvi put oblačila tek na sam dan venčanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.