U trendu

Nemci izračunali koliko dete košta roditelje do 18. godine

Za većinu parova, imati dete je apsolutna sreća. Međutim, postoji jedan aspekt koji nije baš jednostavan, a to su finansije.

Bebama je potrebna kompletna oprema, kasnije su tu troškovi nege i obrazovanja, kao i igračke i aktivnosti u slobodno vreme, sopstveni pametni telefon i po potrebi vozačka dozvola. Što je potomstvo veće, potreba je veća (i skuplja).

Ali koliko novca roditelji moraju da potroše pre nego što postanu punoletni? Što je dete starije, to je skuplje Prema podacima nemačkog zavoda za statistiku, parovi su u 2018. godini trošili u proseku 763 evra mesečno za dete (9.756 evra godišnje). Samohrani roditelji sa jednim detetom takođe su trošili u proseku samo 53 evra manje (8.520 evra godišnje).

Hrana, odeća i stanovanje čine više od polovine rashoda, dok se samo 15 odsto rashoda izdvaja za kulturno uzdizanje, slobodne aktivnosti i zabavu. Kako pišu nemački mediji, ako porodice imaju više dece, troškovi malo padaju. Sa dvoje dece troškovi su 1.267 evra mesečno (umesto 1.526 evra), sa troje dece 1.770 evra (umesto 2.289 evra). Verovatno su neke neophodne stvari za dete već tu, od starije dece.

Ako pogledate pojedine godine života deteta, postaje jasno: što je potomstvo starije, to postaje skuplje. Prema podacima nemačkog statističkog zavoda, roditelji troše oko 679 evra mesečno za dete od šest godina (8.148 evra/god.), za dvanaestogodišnje dete je u proseku 953 evra (11.436 evra/ godine).

Dete do 18. godine košta ukupno skoro 165.000 evra, pišu nemački mediji i navode da se u mnogim regionima ovim iznosom može kupiti imanje srednje veličine.

Kada je u pitanju sama škola, roditelji moraju mnogo da ulažu. Prema članku objavljenom na eltern.de, osnovci u nekim saveznim državama plaćaju više od 100 evra po školskoj godini. Veliku ulogu igra i olakšica u vidu dečijeg dodatka, koji trenutno u Nemačkoj mesečno iznosi oko 250 po detetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar