U trendu

Nemica mesečno uštedi skoro 800 evra: Majka troje dece otkrila kako je “srezala” troškove

Majka troje dece iz Nemačke je otkrila kako je promenila svoj život nakon što je uvela jedinstvenu metodu štednje. Tako je sve troškove porodice za namirnice, higijenu, poklone i ostale sitnice smanjila sa 1.200 na 400 evra mesečno.

Otkrila je kako je 2019. godina bila prekretnica u njenoj porodici.

„U to vreme sam radila honorarno u fitnes studiju, održavala kurseve i pisala ugovore”, kaže majka. Ali onda su se teretane zatvorile zbog pandemije korona virusa.

„Imala sam malu krizu“, priseća se. „Osećala sam se kao da gubim kontrolu. Sve je bilo tako lepo. Troje dece, suprug je imao posao, a i ja i sve je bilo dobro.“

„Stvarno sam osećala da moram da zadržim kontrolu. I odlučila sam da ćemo sada štedeti i kad sve ovo završi, moći ćemo da iskoristimo novac”, priseća se početka svoje štednje. Osim toga, htela je da nadoknadi manjak prihoda kako porodične finansije ne bi zapale u probleme, prenosi fenix-magazine.de.

Metoda popisa pokazala se uspešnom

„Već smo imali grubu ideju o našim troškovima”, priseća se. “Ali, htela sam tačno da znam.“ Tako je majka troje dece stvorila Excel tabele, retroaktivno navela sve troškove, velike i male – i otkrila nešto zapanjujuće.

„Troškovi u diskontu, kafa za van na benzinskoj pumpi, posete restoranu“, nabraja. „Uz sve ove fleksibilne troškove, jasno je da i sitni troškovi stvaraju nered.“

Na te male nabavke i namirnice trošila je do 1.200 evra mesečno. Kako bi se oslobodila brojnih impulsivnih kupovina, počinje da sastavlja spisak – za svaku nedelju po jedan.

„Redovno sam razmišljala o tome što nam treba. Brašno, testenina, paradajz iz konzerve, pahuljice, sve te klasike koje uvek imate u kući“, opisuje. Sa spiskovima koje pravi, planira nedelje i mesece unapred i vidi da bi porodica mogla da preživi sa samo 440 evra mesečno za sve te proizvode. Ali kako to funkcioniše?

„Početkom meseca odemo u veliku nabavku sa svim stvarima koje su nam potrebne za mesec dana. Bio je to izazov za petoro ljudi“, kaže i dodaje da na ovu kupovinu potroši oko 120 evra. Ipak, postoji prostor za spontani dodatak ako deca žele posebne žitarice ili žele poseban začin.

„Pravimo manje spiskove za sledeće nedelje s voćem, povrćem i mlečnim proizvodima“, kaže ona. Te kupovine obično koštaju 10 do 12 evra.

Napravila je i spisak za hemijske proizvode i kozmetiku proizvode i poklone. To znači da uvek zna koji rođendani dolaze u kom mesecu, kada treba kupiti nove kozmetičke proizvode i koliko toaletnog papira porodica potroši.

„Danas to više ne radim tako ekstremno, ali je puno pomoglo”, kaže ona. Ako ostane ispod procenjenih 440 evra mesečno, novac takođe prebacuje na račun za štednju, ali čemu sva ta štednja?

Sami spiskovi nisu dovoljni

Početna štednja ove 40-godišnjakinje razvila se u životnu filozofiju. Na svim područjima postavljala je pitanje: Treba li nam ovo stvarno? Za kamper odgovor je bio: ne. Pa ga je prodala. Veliki porodični automobil takođe je morao da ustupi mesto ekonomičnijem modelu.

Uspeh njihove metode štednje ne prolazi nezapaženo. Mnogi prijatelji i članovi porodice sada su zamolili majku troje dece za pomoć. A ona će im rado pomoći.

„Takođe sam morala da naučim da mnogi ljudi žive na kredit”, kaže ona. „Na vratima su najnoviji automobili ili kamp prikolice, ali ništa nije njihovo.“ Ona i suprug kupovali su puno novih stvari, ali ona ne žali za tim stilom života. Naprotiv: „Samo me ljuti što nisam ranije počela da štedim.“

Ušteđeni novac majka planira da potroši na putovanja. Kako bi drugi mogli da uče iz njenih uspeha, sada piše svoj lični vodič za štednju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)