U trendu

Nepoznati vas oslovljavaju suviše prisno

U principu bi trebalo da je svim odraslim osobama poznato kako je prikladno kome se obratiti. Međutim, nekad iz neznanja, često iz nebrige, ljudi daju sebi slobodu da vam se obrate na suviše prisan način, čak i kad se radi o poslu i kad ničim niste izazvale takvu prisnost niti makar nagovestile da ste za nju raspoložene.
Recimo, radite intervju s nekim. Ne poznajete tu osobu odranije, samo vam je radni zadatak da je intervjuišete. Možda to radite preko telefona, možda uživo, u svakom slučaju, trudite se da maksimalno profesionalno pristupite celoj stvari. A vaš sagovornik kao da bi da od toga napravi ćaskanje, a od vas nekoga kome može da se obrati manje-više kako hoće. Naziva vas "luče", "mala", "devojčice", "mače", "lutko", "slatkišu"… Sve to nekako s visine, kao da se kroz intervju trudi da pokaže da je "faca" i da je glavni.
S jedne strane, posao vam je da obavite taj intervju. S druge strane, smatrate da niko ne treba na takav način da vam se obraća. Da vam se neko ko flertuje s vama obrati na taj način, ustali biste i otišli, ali ovde se radi o poslu. Da li morate samo da ćutite i trpite?
Imate dve mogućnosti. Jedna je da toj osobi učtivo stavite do znanja kako želite da vam se obraća. Ne objašnjavajte, samo recite: "Molim vas da mi se obraćate tako-i-tako". Pristojna osoba će to prihvatiti, moguće je i da će se izviniti zbog neprikladnog ponašanja.
Ne funkcioniše, ili ste unapred sigurni da bi se ta osoba razbesnela i prekinula razgovor koji ipak morate da obavite? Onda vam ostaje opcija citiranja. Onda kad budete prenosili vaš razgovor, kroz citate prenesite i kako vam se ta osoba obraćala. Time nećete promeniti način na koji vam se obraćala prilikom intervjua, ali ćete se bar dobro zabaviti.
Ne radi se o toj vrsti intervjua, već, recimo, o razgovoru za posao, ili o razgovoru s klijentima, strankama i slično? Ako sagovornike ne možete da ubedite da vam se obraćaju onako kako bi, s obzirom na priliku i vaš odnos, trebalo da učine, možete kasnije kroz anegdote prepričavati razgovore koje ste vodili, i to, po mogućnosti, pred drugim saradnicima tih osoba za koje znate da bi takvo ponašanje smatrali neprikladnim. To bi trebalo da bude zabavno, a saznanje da ćete razgovor koji vam se ne sviđa kasnije moći da upotrebite za zabavu trebalo bi da umanji osećaj ozlojeđenosti što vam se ne obraćaju s poštovanjem koje zaslužujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.