U trendu

ISPRAVKA: Priča da je voz sa putnicima ušao u tunel i nestao je netačna

U ovom članku ranije je objavljena netačna informacija o nestanku voza 1911. godine, koji je iz Rima u Milano trebalo da preveze stotinak putnika.

Urbana legenda o navodnom nestanku voza izmišljene kompanije Zaneti, prenosi se godinama kao vest, a zapravo nema nijednog pisanog dokaza da se ovaj nestanak dogodio, kao ni da je kompanija „Zaneti“ postojala. O tome štampa u to vreme nikada nije pisala.

Ono što se u verzijama izmišljene priče menja je broj putnika koji se ukrcao, i pojedini detalji, i pominju se navodno dva „preživela“ koji pominju „belu maglu koja je progutala voz“, ali je analizama utvrđeno da je priča potekla od fikcije ukrajinskog pisca Nikolaja Čerkašina.

Naš originalni tekst sadržao je i navode o tome da se voz pojavljuje povremeno, tj. da putuje kroz vreme, kao i da je postojao istraživač ove misterije koji je „i sam ušao u voz i nestao“, ali sve je ovo, zaključuje se, urbana legenda, izmišljotina i nije smelo da bude preneseno kao vest, stoga se izvinjavamo našim čitaocima na grešci i unosimo ispravku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar