U trendu

Neudobna i bolna: Ovo je najgora obuća za vaše noge, tvrdi podijatar

Lekari specijalisti izvrstan su izvor informacija o raznim temama. Oftalmolozi vam mogu reći koji je najbolji način da očuvate zdravlje svojih očiju, dermatolozi mogu podeliti svoje tajne za blistavu kožu, a podijatri vas mogu uputiti na najbolji način da kupite udobnu, modernu obuću. Takođe vam mogu reći koje stvari nikad ne bi kupili, prenosi Best Life.

U nedavnom TikTok videu, podijatar iz Ujedinjenog Kraljevstva, Pol Mekauli, koji objavljuje video snimke pod imenom @paulthepodiatrist, učinio je upravo to i otkrio tri najgore vrste obuće za nošenje.

@paulthepodiatrist

Save yourself some problems and avoid these shoes! Podiatrist has warned you! There are better shoe options out there for you! #fypsg #foryoupage #fashion #shoes #feet #footpain #podiatrist

♬ Emotional Piano for the Soul (Inspirational Background Music) – Fearless Motivation Instrumentals

Japanke

Ovo ne iznenađuje – jedna od prvih vrsta obuće koju je doktor identifikovao kao lošu su japanke. ‘Kada stavljate nogu u japanke, morate se uhvatiti za cipelu, a to može uzrokovati hvatanje noktima’, kaže on, ‘Takođe, kada hodate ulicom, vrlo je lako spotaknuti se i pasti kada ih nosite, a ne pružaju vam ni potporu stopalima’. Sva tri problema mogu uzrokovati bolove, kao i ružne žuljeve.

Štikle

Štikle su često neudobne, ali to nije jedini razlog zašto ih Mekauli ne preporučuje. Objašnjava da se zbog tanke podloge puno teže stabilizovati, dodajući da je njegova koleginica nedavno pala u njima i slomila stopalo. ‘Tako visok rizik od povreda nije vredan toga, čak ni ako izgleda lepo’, kaže.

Prema Klinici Mayo, visoke potpetice takođe mogu vršiti pritisak na male kosti u nožnim prstima, što može uzrokovati čukljeve. Osim toga, uzrokuju skraćivanje Ahilove tetive, što s vremenom može dovesti do povreda. Međutim, podijatar nije protiv svih vrsta potpetica. ‘Štikla od 4 cm je OK za većinu ljudi’, kaže. Takođe, ako želite da se još više osigurate, odlučite se za obuću s blok petom.

Mokasine i baletanke

Poslednje cipele koje Mekauli savetuje da preskočite su najviše iznenađujuće: mokasine i baletanke. ‘One koje se navlače napravljene su čvršće kako bi držale vaša stopala i mogu vam stisnuti nožne prste i uzrokovati probleme poput neuroma’, kaže on. Neurom uzrokuje zadebljalo tkivo na podnožju stopala, što može dovesti do boli sličnoj stajanju na kamenčiću.

Osim toga, kaže da su te cipele izuzetno mekane, što znači da vaša stopala moraju više raditi. Njegova poslednja briga s ovim cipelama je njihova dugovečnost. ‘Tako se brzo troše, morate ih zameniti svakih jedan do dva meseca’, kaže on, ‘Mislim da to nije baš dobro’.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар