U trendu

Neuronaučnici otkrili pesmu koja smanjuje stres i anksioznost za 65 posto (video)

U naše moderno doba, donošenje odluka može izazvati neku vrstu paralize. Često ćemo opsesivno istraživati različite opcije za, recimo, novi par cipela. Na kraju, informacije koje primamo izazivaju preopterećenje u nama, te nas ostavljaju iscrpljenima i stvaraju osećaj krivice što smo ”pali” na tako jednostavnom zadatku.

Tehnologija takođe doprinosi porastu teskobe. Mobilni aparati maju tendenciju da se bez njih ne može i da su poput nekog prozora u svet u kojem podstiču osećaj povezanosti. Ali, tamna strana pametnih telefona je potreba da se nenormalno koristimo društvenim mrežama. Inače strahujemo od propuštanja nekih informacija.

Društveni mediji nam omogućuje da uporedimo sve – ljubav, ishranu, lik, lepotu, bogatstvo, životni standard – ne samo s našim prijateljima, ali i sa slavnim osobama. Neuronaučnici su otkrili da slušanje posebno dizajnirane pesme može imati veliki uticaj nivo teskobe, navodi collective-evolution.com

Anksioznost – osećaj strepnje, straha, brige i panike – sigurno je ništa novo. Anksioznost je stanje koje se ogleda osećajem teskobe, uplašenosti, straha sve do panike, uz psihomotornu (fizička) napetost i unutrašnji nemir, te postojanje osećaja kao da će osoba “eksplodirati”. Najčešće je nemotivisana i nije vezana za objekt ili osobu. Psihijatri dele teskobu u tri glavne vrste: opšta teskoba, fobije, i panični poremećaj.

Istraživači s Mindlab International u Ujedinjenom Kraljevstvu želeli su da saznaju koja vrste muzike izaziva najveće stanje opuštanja. Ono što su otkrili je da je jedna pesma – “Weightless” – rezultirala upečatljivim smanjenjem od 65 posto u ukupnoj anksioznosti učesnika.

Zanimljivo je da je pesma posebno je osmišljena kako bi se podstaklo vrlo opušteno stanje. Kreirala je Marconi unija, muzičari koji su se udružili sa zvučnim terapeutom kako bi pažljivo organizovali harmonije, ritmove i bas linije, koji je pak usporavaju rad srca i krvni tlak slušatelja, dok se smanjuju razine hormona stresa kao što je kortizol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.