U trendu

Ni vanzemaljci ni tehnologija: Novo otkriće odgovara kako su se gradile piramide

Vekovima se stručnjaci, ali i laici širom sveta pitaju – kako su Egipćani napravili piramide? Postoji mnogo teorija, od kojih su neke više, a neke manje verovatne (da ne spominjemo one o vanzemaljcima), ali novo otkriće arheologa velikim delom pomaže u odgovoru.

Naime, severno od Luksora arheolozi su pronašli oko 4.500 godina staru rampu za koju se pretpostavlja da je korišćena za prebacivanje kamenih blokova iz kamenoloma na mesto gde bi trebalo napraviti piramidu.

Sekretar Ministarstva za antikvitete u Egiptu Mustafa Vaziri izjavio je kako se alabaster koristio za izradu kipova, iako je krečnjak bio osnovni materijal za pravljenje piramida.

Ovo važno otkriće, smatra on, prvi je dokaz koji nam govori na koji način su teški blokovi premeštani iz kamenoloma.

„Pokretni sistem čini rampa u sredini i dve grupe stepenika sa strane, sa rupama za stubove“, rekao je jedan od arheologa koji su pronašli ovu spravu.

Uz nju, pronađeni su i natpisi koji spominju dolazak faraona na to mesto, kao i kamene „kolibe“ u kojima su radnici živeli, prenosi Biznis insajder.

Još nije poznato kako su se teški krečnjački blokovi uspinjali uz piramidu, ali možda će sastav rampe dati bar deo odgovora i na to pitanje.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)