U trendu

Mesec dana nije pila kafu, doživela je 5 ogromnih promena

Blogerka Pejdž Kenzi, inače velika ljubiteljka kafe, odlučila je da se na mesec dana odrekne najdražeg napitka a svoje jednomesečno iskustvo bez kofeina opisala je na portalu Amendo.com.

– Da budem potpuno iskrena, moj pokušaj da se potpuno odreknem kafe nije potpuno uspeo. U Seulu, gde živim i radim, sve se vrti oko kulture ispijanja i to je zapravo društveni doživljaj. Dok sam pila kafu sa kofeinom primetila sam da sam stalno umorna, a nisam se više ni radovala kafi, više sam bila zavisna od nje. Zato sam odlučila da na mesec dana prestanem – piše Pejdž.

– U početku se nisam osećala baš dobro i prolazila sam simptome odvikavanja što je uključivalo niz simptoma sličnih gripu, anksioznost, glavobolju i blagu vrtoglavicu. Tek sam nakon nedelju dana osetila da sam nešto ‘manje jadna’, svetla su izgledala manje blještava, a zvukovi nisu bili onako glasni. Posao mi se činio manje kao obveza nego pre, čak sam se više smešila. Ipak, nisam imala pojma da je ono što sam prošla bio tek početak mojih patnji u nastojanju da se na mesec dana odreknem kafe – priznala je blogerka.

Navela je pet bitnih stvari koje su joj se u tom mesecu promenile.

1. Imala sam više energije

Što više kafe pijemo, budnije se osećamo ali tokom tog meseca bez kafe imala sam neobično puno energije. Osećala sam se dovoljno budnom i motivisanom da odrađujem poslove tokom celog dana. Nekada sam mislila da sam samo ‘jutarnji tip osobe’ i da samo ‘noćne ptice’ mogu bilo šta da rade nakon 19 sati. Međutim, nakon što sam prestala s kafom, oduševilo me je to što sam poslove mogla završavati i u večernjim satima, umesto da se budim rano da ispunim rokove.

2. Spavala sam bolje

Jedna studija koja je istraživala učinke kofeina na san pokazala je da ‘kofein koji smo konsumirali i šest sati pre spavanja smanjuje san za više od jednog sata’. Iskreno, nije mi bilo potrebno istraživanje da mi kaže da kofein utiče na kvalitet mog sna, jer čak i kad pijem kavu, ne pijem je nakon 15 sati – naprosto nema dovoljno ovaca koje bih mogla prebrojati da zaspim.

Ali tokom meseca kad sam izbacila kafu uveče bih brzo zaspala i nisam se budila tokom noći. Budila sam se ujutro sveža i nisam imala osećaj da mi je kafa potrebna samo da bih se pripremila za nadolazeći dan. Ako razmišljate da se odreknete kafe, ali ne možete da zamislite buđenje i ustajanje bez nje, pokušajte sa šoljicom vrućeg zelenog čaja koja sadrži samo oko 30-50 mg kofeina (dok kafa ima 100-200 mg po šoljici).

3. Doručkovala sam

Kad pijem kavu u popodnevnim satima, ne osećam glad, pa me ne čudi što neki kafu ili ekstrakte kafe koriste za kontrolu apetita.

Ali kad ne doručkujem postanem razdražljiva, pa čak i pogubljena dok dođe vreme ručka. Kad nisam pila kafu, želudac me tražio uravnoteženije, zdravije doručke, poput tosta s maslacem od kikirikija sa semenkama konoplje, veganskih smutija s proteinima ili čorbe sa tofuom.

4. Uštedela sam

Još uvek ne želim sebi da priznam koliko trošim na kafu, a kako je većina kafa iz kafića u suštini kao gorko vodenasto blato, brzo sam razvila ljubav prema ‘specijalnoj’ kafi iz Južne Koreje koja je jako dobra, ali i skupa.

Mesec u kom sam se odrekla kafe imala sam novac koji sam mogla uštedeti ili potrošiti na druge poslastice. Ako se odlučite za ovakav izazov, novac koji inače obično trošite na kafu, stavite u poseban fond – za hitne slučajeve ili posebna putovanja.

5. Bila sam smirenija

Nisam nestrpljiva osoba, ali tokom meseca bez kafe, osećala sam se uglavnom spokojno. Zbog zavisnosti od kafe kad sam ostala bez nje, osećala sam se kao druga osoba. Ali, usprkos svim pozitivnim promenama, nije prošlo dugo i opet sam popila svoj crni korejski napitak.

Možda je to i razlog što sam odlučila da prestanem s kafom samo na mesec dana, a ne trajno, ali teško je odreći se kulture ispijanja kafe – obožavam da hodam do kafića u blizini kuće, slušam zvuk mlevenja kafe u pozadini, čujem žamor drugih gostiju, pozdravim konobara i kažem mu; ‘Uobičajeno, molim te!’.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.