U trendu

Nije teško kako se čini: Osnovni saveti za štednju novca

Bilo da ne znate kako da počnete da štedite novac ili ste probali pa vam ne uspeva, u nastavku teksta možete pronaći nekoliko saveta za štednju novca.

Beležite svoje troškove

Prvi korak prema štednji novca je da znate koliko zapravo trošite. Pratite svoje manje, dnevne troškove isto kao i mesečne, npr. plaćanje računa. Troškove možete i organizovati u kategorije kako bi vam bilo lakše.

Uključite štednju u svoj budžet

Sada kada znate koliko ćete potrošiti tokom meseca, možete početi da kreirate budžet . Vaš budžet bi trebalo da pokaže koliki su vaši troškovi u odnosu na prihode, tako da možete da planirate svoju potrošnju i ograničite prekomernu potrošnju. Svakako uračunajte troškove koji se javljaju redovno, ali ne svaki mesec, kao što je npr. održavanje automobila. Uključite kategoriju štednje u svoj budžet i nastojte da uštedite iznos koji vam se u početku čini reala. Planirajte da na kraju povećate svoju štednju npr. od 15 do 20 % svog prihoda.

Pronađite način da smanjite potrošnju

Ako već ne uspevate da uštedite koliko bi želeli, probajte da smanjite potrošnju na stvarima koje vam nisu preko potrebne, npr. večera u restoranu ili izlazak. Takođe, otkažite pretplate i članstva koja ne koristite.

Postavite ciljeve štednje

Postavite si cilj za šta želite da uštedite, i koliko bi vam vremena bilo potrebno da uštedite željenu svotu novca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)