U trendu

Nije uopšte komplikovano: Ovo je tajna najsrećnije osobe na svetu

Svi mi težimo sreći, bez obzira na to šta nama sreća u životu predstavlja, a voleli bismo da znamo u čemu je tajna najsrećnijeg čoveka na svetu.

Za neke ljude životni cilj i dostizanje vrhunske sreće znači da se na primer ostvare u karijeri, da budu uspešni, bogati, poznati, da pronađu ljubav svog života, da imaju veliku porodicu, da žive u miru, da se ostvare kao roditelji i slično.

Kada sebi postavite neke od ovih ciljeva kao vodilju u životu biće vam lakše da se usmeravate kroz život i da donosite odluke, ali kako biti srećan svakog dana?

Ovi viši ciljevi ne moraju nužno da znače i sreću svakog dana. Ipak – biti srećan znači osećati se tako svakog dana u manjoj ili većoj meri, a upravo je to jedan od najvećih izazova, pa je samim tim i naučnicima zanimljiva tema za istraživanje.

Najsrećniji čovek na svetu

Kako bi saznali šta znači biti srećan i kako to postići na dnevnom nivou, stručnjaci su istraživali moždanu aktivnost čoveka kog smatraju najsrećnijim na svetu, a u pitanju je tibetanski budistički monah, Metju Rikard, poreklom iz Francuske.

Titulu najsrećnijeg čoveka na svetu Metju nije dobio slučajno – već nakon 12 godina istraživanja i studije u kojoj je učestvovao.

Pored različitih ispitivanja, praćene su moždane aktivnosti ovog monaha tokom meditacije, kada su izmereni gama talasi povezani sa svešću, pažnjom, učenjem i pamćenjem.

Aktivnosti leve strane mozga koje su neurolozi izmerili kod Metjua pokazali su da je upravo to razlog za neverovatnu količinu sreće koju ovaj monah oseća i zbog čega ima smanjenu sklonost ka negativnim osećanjima, što većina ljudi teže postiže.

Jednostavan put do sreće

Ipak, pored svih naučnih termina i istraživanja, Metju kaže da tajna svakodnevne sreće nije uopšte komplikovana i da je potrebno samo vežbati um da razmišlja pozitivno.

Prema njegovim rečima, potrebno je samo da svakog dana posvetite 15 minuta “srećnim mislima” i da to ponavljate svakog dana, a da prestanete da se poredite sa drugima, jer je to “ubica sreće”, piše DDL.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.