Nije vaš saveznik: Ovo su dokazi da vreme nije na vašoj strani, ne radi za vas!

Vreme – svi želimo da prođe što brže. Kad smo bili mali, hteli smo da porastemo. Odbrojavamo minute dok ne postanemo punoletni, položimo vozački, diplomiramo itd. Nestrpljivo čekamo da vreme prođe i zapostavljamo dane naše spore adolescencije. Onda uđemo u treću deceniju života i želimo da nas svi shvate ozbiljno. Jedva čekamo da se iselimo, zaposlimo, razbacujemo pare…da počnemo da živimo u budućnosti koja nije tu.

Zamišljamo se u budućnosti kako smo uspešni i stalno imamo para. Ali kad to vreme konačno dođe, pitamo se kako je sve tako brzo prošlo.

Bogatstvo vam ne deluje tako primamljivo kao što je bilo pre, dok ga niste imali. Stan vam deluje prazno bez svih tih minuta, sata i dana koji treba da proteknu. Ta putovanja na koja ste hteli da idete ne deluju tako dobro sad kad ste ostarili. Odjednom, niste baš sigurni zašto ste hteli da vreme tako brzo prođe.

Roditelji nam uvek govore da život brzo prođe. Govore nam da uživamo u mladosti zato što će proći pre nego što shvatimo koliko je dragoceno.

Mnogi od nas još nisu stigli do tog momenta kad shvatamo da je više vremena prošlo nego što nam je preostalo. Još nismo otkrili da je vreme vrednije od novca. Vrednije je od svega. Vrednije je od nerviranja, stresa, loših noći i još lošijih izlazaka. Vrednije je od prespavanog dana i skrivanja od Sunca.

Što ste stariji to više shvatate da vreme nije na vašoj strani. To je prevrtljivi, tihi neprijatelj u našim životima kojeg ili uspemo da kontrolišemo ili mu se predamo. Šta god odlučite da radite, znajte da nije na vašoj strani.

1. Neće se usporiti zbog vas

Vreme nema strpljenja za one koji su slabi i spori. Vreme ne mari što želite ceo dan da sedite po kući i gledate TV, neće se vratiti po vas. Nema strpljenja, tolerancije i saosećanja prema onima koji ne znaju kako da ga iskoriste.

2. Nikad ga neće biti na pretek kad vam treba

Nema višaka, dodataka i bonusa. Vreme je kao onaj strogi profesor koji neće da vam zaokruži prosek, čak ni za pola ocene. Neće vam pomoći da odgovorite na neko pitanje ili vam dozvoliti da prepisujete, jer zapravo, ono prepisuje od vas.

3. Ne mari za to što vam ga ponestaje

Vreme ne zna za kajanje. Nije ga briga da li ste mladi, stari, da li ste živeli ispunjen život ili prazan. Prekinuće ga kad god želi, bez upozorenja.

4. Ne mari za vaš novac

Nije bitno koliko ste bogati ili koliko zarađujete, nikad nećete moći da vratite vreme koje ste izgubili. Vreme ne preferira bogate, pametne ili lepe. Na sebi svojstven način vas podseća da će biti baš kako ono želi

5. Prišunja vam se kad to najmanje očekujete

Na prvi pogled deluje kao da je vreme uvek tu negde u ćošku. Ali onda kad vam misli skrenu, zaboravite na njega i ono vam priđe sa leđa i uplaši vas. Shvatite da vas nikad neće ostaviti na miru.

6. Ne daje upozorenja

Vreme može da vam istekne bilo kad. Neće se usporiti ako krene da vam fali. Neće se zaustaviti da biste mogli da uživate u trenutku, neće vam dati prostora da uradite sve što ste planirali, a naročito vas neće upozoriti pre nego što bude kasno.

7. Stvara iluziju da ga ima beskonačno

Dok ste mladi, vreme deluje beskonačno. Deluje kao da možete da radite šta želite i da ćete uvek imati vremena za sve. Vreme vas prevari da pomislite da je staro doba nedostižno i da će vreme uvek biti na strani mladih.

8. Voli da se igra sa vama

Voli da se uspori dok ste na poslu i da se ubrza dok vam je zabavno. Sakrije se kad vam je potrebno i vrati se kad vam ne treba. Ne daje nagoveštaje ili upozorenja i uvek vas podseća da je tu kad vi to ne želite.

9. Neće vam pomoći ako ste bolesni

Kad se prehladite, nikad nema dovoljno vremena da vas prođe. Nikad nećete shvatiti zašto 24 sata nije dovoljno da se izlečite, ali je zato dovoljno da vam upropasti život.

10. Uvek brže prolazi tokom raspusta/ odmora

Zašto jedna nedelja raspusta (ili odmora) nikada zapravo ne deluje kao jedna nedelja? Kad se pojavite na moru deluje kao da ste u nekoj drugoj dimenziji u kojoj dani postaju minuti i očajnički želite da se uspori.

11. Uvek ima svoju cenu

Ne možete da ga kupite, ali deluje kao da uvek nešto žrtvujete zarad vremena. Ne možete biti na dva mesta u isto vreme, ne možete da ostanete budni do kasno, ne možete celu godinu da putujete. Vreme uvek traži neku žrtvu od vas, ali vi birate šta ćete uložiti i šta nećete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.