Nikad lakše: Dubinski očistite celo kupatilo u samo nekoliko koraka

Čišćenje kupatila mnogima je sigurno jedan od najmanje omiljenih kućnih poslova, a često zna da bude i zahtevan zbog količine površina koje treba očistiti. Iako može da bude naporno i dugotrajno, s vremena na vreme kupatilu je zaista potrebno dubinsko čišćenje. Opšte prihvaćeno nepisano pravilo je da kupatilo detaljno treba čistiti jednom nedeljno, a neke delove i češće, u zavisnosti od toga koliko često se kupatilo koristi, piše The Sun.

WC šolja

Da biste očistili WC, pomoću sredstva za čišćenje ili izbeljivača premažite celu šolju, počevši od ivice. Ostavite rastvor da deluje nekoliko minuta pre nego što istrljate četkom. Nakon toga ostavite još pet minuta i onda isperite. Spoljne dijelove naprskajte sredstvom za čišćenje ili mešavinom sirćeta i vode, a zatim obrišite područje kružnim pokretima. Nemojte zaboraviti poklopac, koji obavezno obrišite s obe strane. Na kraju prebrišite celu šolju suvom krpom ili papirnatim ubrusom.

Umivaonik

Temeljno operite umivaonik kako biste isprali svu prljavštinu i ostatke. Obilno pospite sodom bikarbonom, prekrivši celu sudoperu, a zatim stavite malo sredstva za čišćenje na vlažnu krpu i očistite. Soda bikarbona će delovati kao abraziv i ukloniti sve tvrdokorne mrlje. Na kraju samo isperite.

Tuš kabina

Prvo iznutra uklonite sve predmete, poput šampona za tuširanje i slično. Zatim uklonite sve dlake oko otvora za odvod koje bi mogle da ga začepe. Odmerite jednake količine sirćeta i deterdženta, oko 400 mililitara i zatim sirče zagrijte u mikrotalasnoj pećnici, toliko da bude topao, ali ne sme da proključa, i u njega jednostavno dodajte deterdžent za posuđe. Tečnost lagano promešajte i spremna je za korišćenje. Poprskajte po površini i ostavite da deluje oko 30 minuta do sat vremena. Kasnije jednostavno isperite.

Ako je moguće, uklonite glavu od tuša i potopite je u mešavinu sirćeta i vode na sat vremena, a zatim sunđerom obrišite kamenac. Po zidovima i pločicama naprskajte sredstvo za čišćenje i obrišite kružnim pokretima. Nakon toga samo isperite toplom vodom. Za vrata tuš kabine kombinujte rastvor sirćeta i destilovane vode u odnosi 3 prema 1, i stavite u posudu u mikrotalasnu pećnicu na 60 sekundi. Nakon što se tečnost ohladi, sipajte je u bocu s raspršivačem.

Ako želite da izbegnete zaostali gorki miris sirćeta, dodajte u smesu nekoliko kapi esencijalnog ulja. Na vrata nanesite sloj spreja, ravnomerno pokrivajući celu površinu. Ostavite da odstoji od tri do pet minuta. Odozgo prema dole osušite vrata krpom od mikrovlakana. Nakon toga, možete krpom još i ispolirati preostale mrlje.

Pod

Pometite pod metlom, a zatim sredstvom za čišćenje podova ili rastvorom sode bikarbone i sirćeta uklonite prljavštinu. Obavezno proverite kakve pločice imate, kako biste bili sigurni koja sredstva tačno možete čistiti. Kako biste izbegli mrlje od vode, obavezno pod prebrišite čistom, suvom krpom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.