Nikad nije kasno: Ako želite da dočekate 100 godina, ove tri stvari su ključne

Ako želite da živite do 100 godina, postoje tri ključne stvari koje će vam pomoći 

Kako se zdravstvena zaštita poboljšava širom sveta, stogodišnjaci su najbrže rastuća demografska grupa, i mnogi žele da im se pridruže.

U novoj studiji, istraživači iz Kine su otkrili da starije osobe koje su održavale zdraviji način života na određene načine imale značajno bolje šanse da se pridruže klubu stogodišnjaka.

Istraživači sa Univerziteta Fudan u Šangaju proučavali su 1.454 osobe koje su imale najmanje 100 godina i uporedili ih sa kontrolnom grupom učesnika sličnog porekla koji nisu doživeli 100 godina, ali su bili stariji od 80.

Stvorili su ocenu zdravog načina života, u rasponu od nula do šest, na osnovu samoprijavljenih navika pušenja, pijenja i vežbanja, kao i raznovrsnosti ishrane i indeksa telesne mase (BMI).

Rezultati su otkrili da su oni koji su imali visoke ocene u tri posebna aspekta imali najveće šanse da dostignu 100 godina – nikada nisu pušili, trenutno vežbaju i imaju veoma raznovrsnu ishranu, uključujući širok spektar voća, povrća, mahunarki i ribe.

Oni sa najvišim ocenama načina života, sa pet ili šest poena, imali su 61 odsto veće šanse da postanu stogodišnjaci u poređenju sa onima sa najnižim ocenama (0-2 poena).

Istraživači su otkrili da nepušenje povećava šanse za dostizanje 100 godina za 25 odsto u poređenju sa trenutnim pušačima. Oni koji trenutno redovno vežbaju povećali su šanse za 31 odsto u poređenju sa onima koji nikada ne vežbaju, a veoma raznovrsna ishrana poboljšala je šanse za 23 odsto u poređenju sa najmanje raznovrsnim ishranama, što se oboje može usvojiti i u kasnijem životnom dobu.

Iznenađujuće, istraživači su otkrili da obrazovanje, bračni status i konzumiranje alkohola u kasnijem životnom dobu nisu uticali na dužinu života, a oni koji žive u gradu imaju jednake šanse da dostignu 100 godina kao i oni koji žive na selu.

Međutim, rezultati, objavljeni u časopisu Jama Network Open, imaju dva glavna ograničenja.

Rezultati su bili samoprijavljeni, što može dovesti do grešaka, a studija je bila opservaciona, što znači da može pokazati samo povezanost, a ne direktan uzrok i posledicu.

Istraživači su napisali: „Ciljanjem starije starosne grupe (≥80 godina), ova uočena povezanost između višeg HLS-a i veće verovatnoće postajanja stogodišnjakom proširila je naše razumevanje da ljudi sa zdravim životnim navikama, čak i u veoma poznim godinama, mogu i dalje imati bolje zdravstvene ishode u poređenju sa svojim vršnjacima.“

Istraživači kažu da za pojedince, male, održive promene u načinu života, čak i kasnije u životu, mogu povećati njihove šanse da dostignu 100 godina.

Oni takođe sugerišu da inicijative javnog zdravlja koje ciljaju na poboljšanje načina života starijih odraslih osoba mogu imati značajan uticaj na zdravlje i dugovečnost populacije, piše Metro.co.uk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.