U trendu

Nikada, ali NIKADA nemojte ovo pokazati prstima u Grčkoj i Italiji!

Običaji su čudo. Dok se u jednoj zemlji mahanje ili rukovanje recimo smatra za lep, gest poštovanja prilikom susreta, u drugim, naročito nekim azijskim državama ovo je izraz nekulture i nepoštovanja.

Takvih primera je mnogo pa ne bi bilo loše da se upoznamo sa nekim gestovima rukama koje možda često radimo a koje bi nas skupo koštale da se nađemo u delu sveta gde je taj naš potez vredan prezira.

Dva podignuta prsta

Ovo smo svi praktikovali u osnovnoj školi kad smo se javljali za reč, a Amerikanci to obožavaju da čine jer je za njih simbol pobede ili mira. Ipak, u Velikoj Britaniji i Australiji ovo je slično pokazivanju srednjeg prsta.

Đavolji rogovi

Ovaj gest šakom kod kojeg su samo dva srednja prsta spuštena a ostali podignuti često se viđa na rok koncertima i po klubovima, a u Italiji je izraz prizivanja đavola a osoba koja to radi – njegov je sluga.

Palac gore

Ovo je u velikoj većini zemalja deo pozdrava ili ekspresija poput poruke „Bravo, majstore“. Ipak, u Avganistanu, Iranu i delovima Italije i Grčke to obično znači: „Nabijem te na….“

Otvoreni dlan

Ovaj signal obično koriste saobraćajci kako bi nas zaustavili ili pak prijatelji kada se pozdravljaju u stilu: „Baci 5“. Međutim ako biste nekom Grku pokazali otvoreni dlan to bi za njega bilo isto kao da ste mu poručili da je najobičnije g…o.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.