U trendu

Nikako nemojte raditi ove stvari pre odlaska lekaru

Postoji određeni bon-ton pre odlaska lekaru i stvari koje ne bi trebalo da radite.

Ovo je ono što morate uzeti u obzir kako bi vam vaš lekar što lakše postavio dijagnozu.

Nemojte uzimati lekove na svoju ruku

Razlog zašto idete lekaru je upravo da bi on procenio simptome koje imate. Ako kod doktora idete zbog prehlade ili nekog drugog zdravstvenog problema, ne uzimajte nikakve lekove na svoju ruku kako bi vaš doktor video vaše pravo zdravstveno stanje.

Ako ste i uzeli lekove zbog nepodnošljivog bola, obavezno to navedite pri posetu lekaru.

Nemojte ići na trajni lak ili izlivanje noktiju pre posete dermatologu

Ovo je jako bitno zato što nokti govore mnogo toga o vašem zdravlju. Dermatolog bi od vas mogao da zatraži da vam pogleda nokte kako bi im video boju i teksturu i na osnovu toga uradio analizu vašeg zdravstvenog stanja. U većini slučajeva, bolesti srca, anemija i dijabetes se mogu prepoznati gledajući samo u vaše nokte.

Nemojte piti alkohol pre vađenja krvi

Alkohol ostaje u vašem telu duže nego što mislite. Ne biste smeli da pijete alkohol barem 24 sata pre posete laboratoriji, odnosno vađenja krvi.

Nemojte stavljati parfem pre mamografije

Osim parfema to se odnosi i na dezodoranse ili antiperspirante. Razlog za to je što sadrže aluminijum, što može ugroziti rezultate ispitivanja, a u nekim slučajevima dolazi do „lažnih rezultata“.

Slobodno pijte puno vode i jedite normalno

Pre svake posete lekaru obavezno pazite da niste dehidrirani zato što nedostatak vode utiče na mnogo simptoma u vašem telu. Takođe se preporučuje da jedete zdrave i uravnotežene obroke. Izbegavajte prženu hranu.

Najvažnije je da svog lekara pitate sve što vas zanima i nikada nemojte pokušati da sakrijete neke simptome zato što možda baš to može biti ključna stavka za postavljanje dijagnoze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.