„Niko ne garantuje udatoj ženi da će umreti prirodnom smrću”

Aforizam koji ovih dana kruži društvenim mrežama „Niko ne garantuje udatoj ženi da će umreti prirodnom smrću” možda na najstrašniji način svedoči o realnosti u kojoj su samo tokom ove godine 22 žene ubili njihovi partneri.

Od početka ove godine 161 žena i 112 dece je spas u poslednji čas pronašlo u sigurnim ženskim kućama, a psihološku i pravnu pomoć Savetovališta protiv nasilja u porodici tražilo je 2797 žena.

Broj zakona, konvencija i propisa koje štite ženu od nasilja u porodici raste iz godine u godinu.

Istovremeno raste i broj žena koje završavaju u čitulji – prošle godine je u „toplom porodičnom gnezdu” ubijeno 25 žena, 2014. godine stradalo je 27 žena, u 2013. godini ubijeno je čak 44 žena, tokom 2012. godine 32 žene, tokom 2011. godine – 29 njih, dok je u 2010. godini smrtno stradalo 20 žena.

Statistički posmatrano, svakih deset dana jedna žena strada od ruke bračnog partnera. I još strašniji od te statistike jeste podatak da od 10 optuženih za nasilje u porodici osmoro njih dobije samo uslovnu kaznu.

Niko ne ubija iz ljubavi, već iz patologije, upozorava Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih ženskih kuća, i ističe da na osnovu višegodišnjeg iskustva u radu sa žrtvama nasilja može da kaže da ubistvu prethode epizode dugogodišnjeg nasilja.

„Problem je u tome što veliki broj žena ljubomoru, proganjanje i batine partnera tumači kao znak ljubavi, a ne patologije. A ta patologija često nema veze sa socio-ekonomskim statusom – žene biju i doktori nauka i nekvalifikovani radnici. Čak bi se moglo reći da je nasilje skrivenije i nevidljivije u višim društvenim slojevima. Na spisku stanarki Sigurne ženske kuće nalaze se i profesorke Beogradskog univerziteta, ali i domaćice koje nemaju nijedan dan radnog staža”, upozorava Vesna Stanojević i dodaje da je za 16 godina, koliko postoji Sigurna ženska kuća, kroz nju prošlo 1.650 žena i 1.500 dece….

Katarina Đorđević, Politika

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.