U trendu

Nikola Tesla nikad nije preskakao doručak i uvek je jeo dve iste namirnice

Nikola Tesla bio je jedan od onih koji veruju da je doručak najvažniji obrok tokom dana. U svojoj autobiografiji pod nazivom Moji izumi otkrio je da bi dan počinjao jajima i mlekom.

Iako novo istraživanje sugeriše da nije dobro preskakati nijedan od tri glavna obroka tokom dana, Tesla nije konzumirao ručak. Smatrao je da su mu dva obroka dnevno sasvim dovoljna.

„Najvažniji element moje životne filozofije je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbedite odgovarajuće gorivo“, govorio je Tesla.

Ručak je smatrao suvišnim obrokom. Pojasnio je da on „opterećuje želudac hranom koju ne može brzo pretvoriti u energiju za rad te da time otežava naše mentalne i fizičke aktivnosti“.

„Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok nisam izbacio ručak. Danas, sa 78 godina, uživam u dva obroka u istoj meri kao kad sam bio dečak star 16 godina i nemam nikakvih problema s probavom“, jedna je od Teslinih izjava, prema stranici Tesla Universe.

Obožavao je povrće i voće

Tesla je ciljao na unos proteina, koje sadrži mleko, kao i belanci. Zato je mleko i jaja smatrao „čudesnim namirnicama“. Omiljena hrana bila mu je supa od luka i celera. Voleo je i spanać, ali klonio se sira.

„Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše rad creva i daje telu vitamine. Voće sadrži šećer, ali on u malim količinama nije opasan“, isticao je Tesla.

Na pitanje da li je vegetarijanac, Tesla je odgovorio: „Meso jedem vrlo retko, jednom ili dvaput godišnje. Bogato je proteinima, ali i riba je skoro podjednako bogata proteinima i mastima, a mnogo lakše se probavlja. Fosfor koji sadrži odličan je za nervni sistem. Ali fosfor, dok hrani mozak, uzrokuje kiselost u organizmu. I meso i riba daju nam brzu energiju. Ove namirnice za ljude pojedinih profesija jesu neophodne, premda nam zbog svog sastava skraćuju život. Ipak, dok smo živi, daju nam dosta energije.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar